Interesul tinerilor pentru singura scoala postliceala sanitara de stat din judet s – a diminuat in ultimii ani. Instituirea taxelor scolare, dar si concurenta cu unitatile particulare de profil sunt principalele motive ale acestui fenomen. Dupa cum ne-a precizat directorul Nicolae Reghina, din 2003, una dintre cele trei clase ale scolii a disparut, iar in prezent doar 130 de elevi invata aici.
Institutia functioneaza precum una particulara, fiecare candidat fiind nevoit sa plateasca, pe an, 12 milioane de lei vechi.” Dupa 1999, toate scolile sanitare, care erau subventionate de stat, au fost obligate prin lege sa se autofinanteze. Astfel, multi absolventi de liceu din Prahova prefera scolile postilceale particulare, fiindca, pe langa faptul ca platesc si acolo bani, inscrierile au loc imediat dupa bacalaureat. Iar elevii vor sa ocupe un loc din vreme si apoi sa plece, linistiti, in vacanta. In schimb, la noi inscrierile incep in septembrie, deoarece trebuie sa respectam calendarul inscrierilor valabil pentru institutiile de invatamant de stat „, ne-a mai precizat directorul institutiei.
Formula autofinantarii nu a adus nici foarte multi bani in bugetul unitatii, fondurile consumandu-se mai mult pe salarii, utilitati, curatenie, iar pentru investitii nu ramane mare lucru.
Daca pana in 1994, la vechiul liceul sanitar din judet, concurenta era destul de mare, in prezent, din motivele enumerate mai sus, Scoala Postliceala Sanitara nu mai organizeaza examen de admitere. Elevii pot ocupa aici un loc doar pe baza unor documente: diploma de bacalaureat, adeverinta medicala etc. Nici limita de varsta nu mai este impusa. Astfel, in randul elevilor, exista si persoane de peste 30 de ani, care doresc sa se specializeze in domeniu, dar si fosti ingineri, nevoiti sa se reorienteze, fiindca si-au pierdut locurile de munca.
Pentru ca diploma obtinuta dupa trei ani de studii este recunoscuta in strainatate, cei mai multi absolventi pleaca in Italia, Spania, Anglia, dar si in SUA sau Canada pentru a se angaja. Nimic surprinzator, avand in vedere ca in Romania, salariile asistentilor medicali sunt mici. Iar cata vreme acest lucru nu se va schimba, fenomenul are toate sansele sa se mentina.