Au facut deputatii si senatorii pe mironositele – ca nu le trebuie privilegii, ca nu-i corect fata de romanii amarati – dar, pana la urma, tot si le-au prevazut in noul Statut al parlamentarului. Cu toate ca insusi presedintele statului le-a contestat, in final, Curtea Constitutionala a decis ca articolele referitoare la privilegiile alesilor tarii nu creeaza discriminari intre pensionarii-parlamentari si pensionarii de rand (!?!). Asa ca textele referitoare la cuantumul pensiilor de care vor beneficia parlamentarii la finalul mandatului au ramas neschimbate. O astfel de situatie ii face sa viseze frumos si pe alesii prahovenilor trimisi, dupa decembrie ’89 in forul suprem al tarii.

73 de parlamentari in legislaturile 1990-2004

Regimul pensionarii parlamentarilor copiaza, aproape identic, Legea statutului magistratului. Astfel, daca un parlamentar a detinut cel putin trei mandate va beneficia de pensie de serviciu in cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni de activitate, cuantumul pensiei diminuandu-se cu 20% pentru parlamentarii cu doua mandate, si cu 40% – in cazul celor cu doar un mandat. Prevederea se aplica tuturor parlamentarilor al caror mandat s-a derulat si expirat in perioada 1990-2004.
Calculele arata astfel ca, un parlamentar care si-a dus pana la capat trei mandate ar primi in jur de 30 de milioane de lei vechi lunar cu titlu de pensie suplimentara. Din 1990 pana 2004, 73 parlamentari (dintre care 7 si-au incetat mandatul inainte de terminarea legislaturii) au reprezentat Prahova in cel mai inalt for al tarii; patru dintre ei: Victor Apostolache, Corneliu Ruse, Bogdan Vitelar si Mircea Mihai Munteanu – au decedat.

16 parlamentari, cu doua mandate

Cu cel exercitat in prezent, cele mai multe mandate de parlamentar – 4 – le detine senatorul PD Paula Ivanescu. Trei mandate a avut Corneliu Ruse – dar acum nu mai este in viata. Urmatorul pe lista este fostul deputat taranist Remus Opris, cu 2 mandate si 6 luni, iar cu doua mandate sunt 16: Constantin Gaucan (PRM), Marcu Tudor (PRM), Nicolae Alexandru (PD), Antonie Iorgovan(PSD), Teodor Melescanu (PNL), Dan Mircea Popescu (PSD), Ilie Nica (PDSR), Mircea Ionescu Quintus (PNL), Ion Luchian (PNL), Adrian Semcu (PNL), Mihail Sireteanu (PSD), Eugenia Moldoveanu (PSD), Napoleon Antonescu (PSD), Adrian Pitca (PDSR), Petre Turlea (FSN), Anton Nicolau (minoritati). In grupul celor cu un mandat sunt cei mai multi parlamentari. Legislatura 1990 -1992: deputati – Ionel Ardelean, Marcel Chiritescu, Ioan Mihut, Ionel Blaga, Gheorghe Palade – cu totii au reprezentat fostul Front al Salvarii Nationale (FSN); Stelian Popescu, Tatiana Grigorescu – ecologisti; Antonie Litmaier – minoritati (si-au incheiat mandatul inainte de terminarea legislaturii Vasile Gionea si Georgeta Pale); senatori – Corneliu Manescu, Damian Gheorghe, Gelu Juncu – FSN; Emil Tocaci- PNL.
Legislatura 1992-1996: deputati – Gheorghe Dobre, Mircea Anton Silvas – PDAR, Ion Dobrescu (PNL), Ioan Muresan (PRM). Nu si-a dus mandatul pana la capat Gheorghe Boboc (PDAR). Senatori: Traian Mocuta, Dimitrie Popa – PDSR, Alexandru Popovici – PAC.
Legislatura 1996-2000: deputati – Adrian Moroianu, Gheorghe Constantin Avramescu, Victor Barbarosie – PNL; senatori: Valentin Gabrielescu (PNTCD).
Legislatura 2000-2004. Deputati – Victor Bercaroiu si Serban Mihailescu – PSD, Adrian Maracineanu – PRM, Gheorghe Firczak – minoritati. Si-au incetat mandatul inainte de terminarea legislaturii Dinu Patriciu si Emil Radulescu.

Alte privilegii unul si unul

Pensiile de zeci de milioane nu sunt singurele privilegii pentru deputati si senatori prevazute expres in textul noului Statut al parlamentarului. De exemplu, cei care nu au domiciliul in Bucuresti beneficiaza de o diurna de deplasare, pe zi, de 2% din indemnizatia lunara. Pe toata perioada mandatului, vor avea parte de cazare gratuita ori, 70% din tariful minim practicat de unitatile hoteliere. Daca vor calatori in strainatate vor primi 70% din tariful de cazare. De diurna de deplasare si cazare vor beneficia si atunci cand, in timpul vacantelor parlamentare, se vor deplasa in alta circumscriptie electorala sau la Bucuresti. Indemnizatiile vor putea fi actualizate in aceleasi procente, o data cu indexarile salariale acordate personalului din sistemul bugetar sau prin alte prevederi legale. Pe toata perioada mandatului, vor beneficia de transport intern gratuit pe liniile aeriene, auto, fluviale si pe calea ferata, la clasa I. Vor avea dreptul la pasaport diplomatic, iar perioada de exercitare a mandatului de parlamentar va constitui vechime in munca. Dupa expirarea mandatului, cei care nu vor mai avea norocul sa fie votati pentru inca o legislatura si nici nu beneficiaza de pensie sau de alta sursa de venit (?!?) le sare in ajutor tot statul. Vor primi, in continuare, pe o perioada de trei luni, o indemnizatie tranzitorie, ca un fel de… ajutor de somaj (!?!).
* * *
Statutul parlamentarului va intra in vigoare in termen de trei zile dupa ce va fi publicat in Monitorul Oficial. Cu toate acestea, premierul ar putea bloca aplicarea prevederilor lui printr-o ordonanta de urgenta care sa suspende temporar privilegiile respective, pana la adoptarea unei noi legi care sa modifice prezentul act normativ. Ramane, asadar, de vazut daca parlamentarii se vor infrupta sau nu din privilegiile care si le-au votat cu ambele maini.
N.DUMITRESCU

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentPSD se rupe de la… Vanghelie
Articolul următorDEGETUL PE RANA