Semn al marii bucurii, credinciosii nu mai ingenuncheaza in sfintele biserici pana la „Inaltarea Domnului”
– Parinte protoiereu, dupa sarbatoarea Sfintelor Pasti, ne aflam intr-o saptamana care continua semnificatiile duhovnicesti deosebite ale acestei perioade.Care sunt acestea?
– Din noaptea marelui miracol al Invierii am intrat in „Saptamana Luminata”, care se va incheia cu slujba de vecernie din sambata ce precede „Duminica Sfantului Apostol Toma”.
Intreaga aceasta saptamana sta sub semnul deplinei bucurii a Invierii Mantuitorului- nu intamplator aceasta mare sarbatoare este praznuita timp de trei zile (duminica, luni si marti)- si a impacarii fiecaruia cu Dumnezeu. In aceasta perioada, sfintele usi imparatesti ale bisericilor sunt deschise, iar sfintele slujbe sunt asemanatoare celei din noaptea Invierii. Credinciosii nu vor mai ingenunchea pana la „Inaltarea Domnului” (1 iunie), iar sambata nu se fac parastase. In zilele de miercuri si vineri din aceasta saptamana e dezlegare la mancarea de dulce. Daca se intampla ca in aceste zile sa moara cineva, slujba inmormantarii este deosebita, repectand utrenia din noaptea sfintei Invieri.
– In cuprinsul acestei saptamani si vineri va fi praznuit un moment special.
-Intr-adevar, in „Vinerea Luminata”, este sarbatorit, in toate bisericile, praznicul „Izvorului Tamaduirii”, inchinat Maicii Domnului prin care Mantuitorul Hristos a venit in lume. Aceasta zi aminteste de minunea savarsita de Maica Domnului care a redat lumina ochilor unui orb din Constantinopole. Din secolul al V-lea, cand s-a intamplat ca orbul sa vada din nou, dupa ce a baut, indemnat de glasul Maicii Domnului, cu credinta in vindecarea sa, din izvorul ce susura intr-o padure, in toate bisericile sunt sfintite, in ziua „Izvorului Tamaduirii”, apele.
Luiza Radulescu Pintilie