Zonele care au fost afectate anul trecut de inundatii sunt in continuare vulnerabile

– In recenta avertizare transmisa in teritoriu, Prahova figureaza pe lista judetelor cu risc de inundatii. Care considerati ca sunt, domnule inspector sef Marian Burloi, zonele vulnerabile in judet?
– Intr-adevar, in avertizarea Institutului National de Meteorologie si Hidrologie, Prahova apare alaturi de alte zone expuse riscului inundatiilor cauzate de cresterea debitului raurilor in urma ploilor din ultima vreme, dar si a scurgerilor de pe versanti. Din nefericire, vulnerabile sunt zonele care au avut de suferit si anul trecut din cauza inundatiilor si a alunecarilor de teren, cand multe gospodarii ale cetatenilor si mari suprafete agricole au fost afectate. Scurgerile de pe versantii zonei montane produc umflarea paraurilor care, la randul lor, se varsa in Prahova, Doftana, Teleajen. Acestea pot genera inundatii in zonele de campie, asa cum, din nefericire, s-a intamplat, anul trecut, in localitatile Rafov, Moara Domneasca, Buda, Sicrita, Gherghita, Sirna. Speram ca, de aceasta data, marirea debitelor raurilor din cauza ploii si a deversarilor de pe versanti sa nu genereze inundatii!
– Cine si, mai ales, cum trebuie sa se intervina in situatii de urgenta?
– Imediat ce primim o astfel de avertizare, institutia noastra – Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta – instiinteaza toate cele 104 autoritati publice locale, asa cum deja am procedat in urma recentei avertizari primite. Acestea sunt obligate sa instituie permanenta la primarie, sa urmareasca evolutia la punctele hidrologice, sa verifice stocurile de materiale pentru interventie, sacii de nisip – de exemplu. In momentul cand evenimentele se precipita si riscul este mare, primarul trebuie sa convoace imediat Comitetul local pentru situatii de urgenta. Comitetul este cel care organizeaza si supravegheaza interventia cetatenilor si a autoritatilor locale. Atunci cand acestia sunt depasiti de evenimente, se face apel la institutia noastra, care are un efectiv de 500 de persoane. In momentul in care, exista alerta de gradul I, in 30 – 40 de minute, o treime dintre efective (angajati si militari in termen) se convoaca, in regim de urgenta, in unitate. In privinta dotarii, dispunem de 40 de autospeciale pentru stingerea incendiilor care se pot folosi si pentru evacuarea apei, ca si 9 motopompe, precum si doua barci pneumatice cu motor.
– Cine trebuie sa controleze modul in care autoritatile locale se mobilizeaza in situatii de urgenta si care sunt sanctiunile pe care le pot primi cei care ignora aceste obligatii?
– Controlul il putem efectua noi, Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta, dar si institutia Prefectului. La fel se procedeaza si la aplicarea sanctiunilor, care pot ajunge si la 5 milioane de lei vechi. Am efectuat controale si am observat ca, in general, in localitatile care au fost afectate de inundatii anul trecut, oamenii stiu care le sunt responsabilitatile. Localnicii, de exemplu, au inceput sa sape sau sa curete, din proprie initiativa, santurile din fata casei, lucru care anul trecut nu se intampla.
Nicoleta DUMITRESCU