Dragos Leonte – sef Serviciu urmarirea si recuperarea creantelor bugetare din cadrul Serviciului Public Finante Locale Ploiesti:

Fiscul local pregateste executarea silita a cetatenilor cu datorii

– Stim ca, in general, ploiestenii sunt buni platnici la achitarea impozitelor si taxelor locale. Exista, totusi, si contribuabili care au uitat sa mai treaca pe la fiscul local?
– De la inceputul anului pana la data de 26 aprilie, institutia noastra a emis somatii pentru plata datoriilor catre 16.319 ploiesteni, de la care avem de incasat, in total, 49 miliarde de lei vechi. Acesti contribuabili – persoane fizice, sunt inregistrati cu restante la plata impozitelor si taxelor locale, in mod special la taxa auto si cea de parcare, din anii 2003, 2004 si 2005. Trebuie sa precizez faptul ca aceste somatii inca n-au ajuns, in totalitate, la destinatari, pentru ca documentele sunt inmanate de catre inspectorii fiscali, personal celui somat, pe baza de dovada de confirmare.
– Din momentul in care primeste acasa somatia la plata, cat timp are la dispozitie ploiesteanul sa-si achite sumele restante ?
– In termen de 15 zile de la data primirii somatiei, contribuabilul este obligat sa achite suma restanta.
– Ce se intampla cu aceia care nu respecta aceste termene ?
– Daca depaseste acest termen se trece la urmatorul pas – executarea silita care inseamna, fie punerea de sechestru pe bunuri mobile si imobile, fie aplicarea operatiunii de poprire pe salarii, chiar si pensii.
– S-a recurs la aceste procedee limita ?
– Pentru ca, in urma primirii somatiilor, majoritatea ploiestenilor s-au grabit sa-si achite datoriile la plata impozitelor si taxelor locale, nu am recurs la procedura de executare silita decat in doua-trei cazuri. Insa, luna viitoare, vom trimite adrese catre Politie, Administratia financiara si Casa Judeteana de Pensii pentru identificarea exacta, atat a domiciliului persoanei, cat si a surselor de venituri, actiune pe care o vom face tocmai pentru a pune in aplicare operatiunea de executare silita in cazul contribuabililor rau-platnici.
– Aveti situatii in care anumiti contribuabili pot fi exceptati de la plata datoriilor?
– Serviciul urmarirea si recuperarea creantelor a emis somatii pentru plata restantelor pentru sume, in medie, de 1,5 milioane de lei vechi. Insa, conform Codului de procedura fiscala, se poate acorda scutire la plata datoriilor, numai in cazul contribuabililor care au restante pana la suma de 100.000 de lei vechi. In aceasta situatie, la nivelul municipiului se afla 5.300 de persoane fizice. Atentie, insa, scutirea de la plata se poate aplica numai daca exista si o hotarare aprobata in acest sens, in cadrul Consiliului Local Ploiesti, pentru fiecare caz in parte.
Nicoleta DUMITRESCU