Este de parere meteorologul Romica Jurca

– Cat de gresita este afirmatia „Clima a luat-o razna de la o vreme incoace” ?
-Nu este deloc eronata formularea, numai ca acest fenomen se petrece de o bucata buna de timp. Si aici vorbim nu doar despre tara noastra, ci despre fenomenele meteorologice de pe intreg globul. Iarna nu mai este iarna, se „sare” de la primavara la toamna. In plus, avem de-a face cu furtuni, viscole iscate din senin si alte astfel de fenomene. Daca ma intrebati care este cauza, as indrazni sa afirm ca interventia brutala a omului, prin defrisari sau experiente gen bombardarea norilor antigrindina au avut un rol destul de important in crearea acestei degringolade.
– In aprilie vom scapa de ploi ?
-Ma tem ca nu. Ba, mai mult, se pare ca si in luna mai vom avea abundenta de precipitatii. Sigur, in popor se spune „Ploua-n mai, ai malai”, dar exista riscul ca, dupa o astfel de perioada,sa urmeze seceta. In mod normal, iunie ar trebui sa fie capricioasa din punct de vedere meteorologic, dar daca tot a luat-o razna clima, a face o prognoza pe termen lung presupune un risc.
– Alaltaieri a plouat, ieri a fost soare, astazi iar ploua. Ce efect au aceste sincope meteorologice ?
– Unul stresant. Lumea inca nu a uitat fluctuatiile de anul trecut, iar acum se confrunta din nou cu ele. A fost, este adevarat, o perioada, la sfarsitul lui martie, cand a fost primavara cu adevarat. Acum, din nou instabilitate…
– Pana cand ?
– Cum spuneam mai devreme, pana spre sfarsitul luniii mai. De altfel, aceasta luna ar avea, conform datelor culese de catre colegii mei, doua perioade; prima jumatate ar fi mai frumoasa, in sensul ca o zi va ploua, in urmatoarele doua va fi soare, iar intr-a doua perioada, instabilitatea va fi mai accentuata.
– Se va reveni in Romania la clasicele patru anotimpuri ?
– Cred ca da. Si totodata, sper, cata vreme statisticile Agentiei Nationale de Meteorologie indica acest lucru. Am avea astfel primavara, vara, toamna si iarna, nu doua anotimpuri. Mai in gluma, mai in serios, cei mai tineri, care nu au prins vremurile normale si le stiu povestite de cei maturi, ar putea simti efectul fiecarui anotimp.
– Incepand de cand ?
– Se pare ca din acest an, dupa toate probabilitatile. V-am mai spus, in ziua de astazi exista un risc destul de mare sa faci prognoze pe termen lung, dar cred ca este timpul sa revina si vremea pe fagasul normal.
Fl.TANASESCU