Se apropie Sarbatorile Pascale si orice gospodina se gandeste ce bucate va pune pe masa cand cei dragi se vor reuni, in sfanta zi de Duminica, la pranz. Se cauta prin sertare retetele bunicii pentru cozonaci si drob, se dau telefoane la prietene pentru a afla unde este cel mai bun loc de unde se pot cumpara de toate – de la verdeturi, pana la carnea de miel. Ei bine, Halele si Piata Centrala Ploiesti sunt locurile ideale, oferta de produse fiind extrem de generoasa.
Numai la parterul incintei Halelor Centrale functioneaza 61 de comercianti de produse alimentare. Indiferent ce treci pe lista de cumparaturi, totul se gaseste, iar preturile – in lei vechi – nu sunt deloc piperate, exemplu fiind uleiul la super oferta cu 33.000 de lei/litrul si ouale cu 2.500 lei bucata. La raionul de lactate, branzeturile sunt pe toate gusturile : telemea de vaca – 82.000 lei/kg; telemea de oaie de Sibiu – 124.000 lei/kg; telemea de bivolita – 95.000 – 101.000 lei/kg; branza de burduf – 110.000 lei/kg. Pentru cei care nici la masa de Pasti nu vor sa lipseasca pestele, si aici oferta este pe alese. In zona Pescarie sunt 14 spatii comerciale unde se gasesc: macrou – 65.000 lei/kg; salau congelat – 149.900 lei/kg; scrumbie afumata – 169.900 lei/kg; macrou afumat – 169.000 lei/kg; file de macrou – 190.000 lei/kg; caras proaspat – 38.000 lei/kg, cod – 99.000 lei/kg; crochete din peste – 120.000 lei/kg. In privinta ofertelor de carmangerie, la parterul Halelor sunt 14 comercianti care vand carne de porc, vita si mezeluri, aceasta activitate fiind organizata in 23 de spatii comerciale separate, amenajate special. Cat priveste preturile: ceafa de porc este la 195.000 lei/kg; pulpa de porc – 149.900 lei/kg; pulpa de vita – 149.900 lei/kg; manzat – 115.000 lei/kg; burta de vita – 93.000 lei/kg; carne tocata – 115.000 lei/kg; muschi file – 170.000 lei/kg; vrabioara de vitel cu os – 120.000 lei/kg; carne tocata de curcan – 50.000 lei/caserola. Tot aici se gasesc si maruntaiele – rinichi, ficat – 79.000 lei/kg si prapurul – 100.000 lei/kg – pentru drob. La etajul Halelor, mieii dar si iezii sunt in galantare: 150.000 lei – 160.000 lei/kg. Pastrama de oaie – buna de frigare si cu mamali-guta, este la 160.000 lei/kg. Pentru aceia care prefera o carne mai slaba care sa nu le cada greu la stomac, dupa post, tot la etaj sunt amenajate 15 spatii comerciale unde se vinde carne de pasare. Puiul proaspat – 52.500 lei/kg; pulpele – 87.000 lei/kg; gainile – 55.000 lei/kg; aripi de pui – 72.000 lei/kg; curcan – 129.000 lei/kg.
Daca se pune problema ca arde cuptorul si aveti emotii despre cum va vor iesi cozona-cii si prajiturile cu crema, atunci tot Halele Centrale este solutia. Cozonaci sunt de toate felurile: cu cacao, nuca, stafide, rahat: 43.000 – 44.000 lei/bucata. Si prajiturile sunt pe alese, ambalate, la cutie: la 130.000 lei/kg.
De retinut, la Hale, cumparaturile se pot achita atat cu banii jos, cat si cu tichete de masa. Exceptie face Magazinul Economat de la etaj, unde, de altfel, se gasesc produse de baza, sub preturile practicate pe piata: ulei – 31.500 lei/kg; faina Boromir – 17.000 lei/kg; orez – 22.000 lei/kg; zahar – 33.000 lei/kg; malai – 17.000 lei/kg.
In privinta verdeturilor, a legumelor, fructelor, Piata Centrala este plina: usturoiul si ceapa verde – 10.000 lei/legatura; salata – 10.000 lei/bucata; varza cruda – 25.000 lei/kg; rosii – 54.000 lei/kg; castraveti – 65.000 lei/kg si ridichile – 5, 10,15 mii de lei legatura.