Educatia sanitara a populatiei – o prioritate

– Manifestarile care au marcat, ieri, Ziua Mondiala a Sanatatii s-au desfasurat sub genericul “Impreuna pentru sanatate”. Cum ati “ilustrat”, concret, la Ploiesti, acest slogan?
– Data de 7 aprilie este trecuta in calendarul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, inca din 1948, drept Ziua Mondiala a Sanatatii, iar deviza de anul acesta, “Impreuna pentru sanatate”, este inca o ocazie de a arata importanta pe care o are educatia sanitara in randul populatiei si de a scoate in evidenta necesitatea acesteia. Daca multe lucruri nu merg prea bine in sanatate, daca este tare greu sa schimbi mentalitatile celor din jur, educatia pe teme medicale a populatiei face progrese. Astfel, acum avem evaluare, prevenire si consiliere antidrog, HIV/SIDA, asistenta psihopedagogica, educatie contraceptiva si sexuala, de prevenire si combatere a abuzurilor sexuale etc. Directia de Sanatate Publica este partener in aceste programe de educatie sanitara cu Inspectoratul Scolar, cu Inspectoratul de Politie, cu alte institutii cu activitati in domeniul protectiei sociale, dar si cu organizatii neguvernamentale.
– Cat de eficienta este educatia populatiei, in conditiile in care multi prahoveni inca asculta de sfaturile “experte” ale vecinei, ale precupetei din piata, dar nu si pe cele ale specialistului?
– Din nefericire, spitalele sunt pline de oameni grav bolnavi, care nu au respectat cele mai elementare sfaturi legate de afectiunea de care sufera sau au ignorat riscurile la care s-au expus. Sunt bolnavi care stau ore in sir la coada, la farmacii, pentru un medicament compensat, dar care ajung pe patul de spital pentru ca nu au respectat regimul impus de medic. Un om informat, cu siguranta, va avea grija de sanatatea sa. Nu poti sa obligi pe cineva sa tina cont de informatiile pe care le dai. Dar daca, pentru inceput, din zece oameni care primesc pliante informative pe diverse teme de sanatate, citesc si isi insusesc informatiile respective macar doi-trei, cred ca, pentru viitor, este un castig.
– Abuzurile sexuale asupra minorilor se regasesc, constant, in tabloul infractionalitatii. Ce se face pentru prevenirea si combaterea acestora?
– Din datele statistice ale Politiei, in 2005, numarul copiilor – victime ale abuzurilor sexuale a fost de 695, doar 11 dintre acestia fiind din Prahova, cu 6 mai putini decat in anul precedent. Chiar daca, statistic, scaderea acestor fapte este un lucru pozitiv, intalnirile cu copiii din unitatile de invatamant, institutiile de ocrotire, centrele de plasament pe teme referitoare la consecintele savarsirii de infractiuni privitoare la viata sexuala s-au intensificat. La fel, si campaniile de informare realizate in randul populatiei, astfel incat sa se creeze o reactie de respingere a societatii fata de cei care au astfel de manifestari.
Graziella CHITU