Cand stranutati, tusiti, va curge nasul, iar medicamentele pe care le luati pentru a trata „raceala” nu functioneaza, este foarte posibil sa va confruntati cu o sinuzita. Pe intelesul tuturor, sinuzita desemneaza infectia sau inflamatia sinusurilor.
Simptome
Sinuzita apare cand unul sau mai multe sinusuri sunt inflamate de o bacterie, de o ciuperca; de un virus; ca reactie alergica, producand durere in aria nazala.
Simptomul principal al sinuzitei se manifesta prin senzatia de durere, localizarea acesteia depinzand de pozitia sinusului afectat:
Sinuzita maxilara – afectarea sinusului maxilar produce durere la nivelul dintilor. Obrajii devin sensibili la orice fel de atingere.
Sinuzita frontala (deasupra ochilor) – cand fruntea este atinsa sau usor apasata si apare durerea, este foarte probabil ca sinusul frontal (deasupra orbitei) sa fie inflamat.
Sinuzita sfenoidala (in spatele ochilor) – acest tip de sinuzite nu sunt foarte des intalnite; pot aparea dureri de urechi, de gat si, uneori, dureri puternice de cap.
Sinuzita etmoidului – se manifesta prin umflarea pleoapelor si a tesuturilor inconjuratoare, insotita de inrosirea si durerea unghiului intern al ochiului. Alaturi de aceste simptome mai poate aparea o anosmie temporara (absenta simtului mirosului).
In functie de tipul de inflamatie, sinuzita poate fi acuta sau cronica.
Sinuzita acuta – sinusul este afectat pe o perioada de maxim 2-3 saptamani. Aceasta se produce, de obicei, dupa o infectie virala care determina umflarea mucoasei sinusului ce are drept urmare blocarea uneia sau mai multor cavitati ce se deschid in fosele nazale. De obicei, simptomele initiale care se manifesta in urma infectiei sunt asemanatoare cu acelea ale unei simple raceli. Daca simptomele dureaza mai mult de o saptamana, atunci raceala a avansat la stadiul de infectie a sinusurilor. Simptomele sinuzitei acute: durere faciala; obstructie nazala; scurgere nazala – rinoree – densa si colorata, de culoarea galben-verde; diminuarea simtului mirosului; tuse, dar nu provocata de astm; febra; respiratie urat mirositoare; stare de oboseala; durere de dinti si/sau de ochi.
Sinuzita cronica – este des intalnita in cazul persoanelor alergice si al celor care sufera de astm. Inflamatia sinusurilor fetei dureaza mai mult de 8 saptamani. Sinuzitele cronice sunt caracterizate de prezenta simultana a urmatoarelor simptome: durere faciala; congestie faciala; obstructie nazala; scurgere nazala densa; puroi in cavitatea nazala; ocazional, poate aparea febra.
Dictionar:
Sinus – denumire data anumitor cavitati ale organismului.
Sinus al fetei – cavitate scobita in oasele capului, ce se deschide in fosele nazale.
Sinusul etmoidal – este format din mai multe cavitati sau celule, comunicand intre ele. El este sapat in profunzime in spatele radacinii nasului si intre fetele interne ale orbitelor.
Sinusul frontal – este scobit in osul frontal, deasupra orbitei.
Sinusul maxilar – este scobit in osul maxilarului superior, sub orbita. Prin fata sa inferioara el se afla in legatura cu radacinile celui de-al doilea premolar si primilor doi molari.
Sinusul sfenoidal – este scobit in corpul osului sfenoid care inchide in spate fosa nazala.