In primele doua luni ale anului, bilantul Serviciului de Investigare a Fraudelor (SIF) din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Prahova se prezinta astfel: dosare penale inregistrate – 51; prejudiciu constatat – 147.000 RON; bunuri confiscate – peste 1.000 pachete de tigari, telefoane mobile, flacoane parfumuri si, atentie, 1.382 CD-uri cu muzica, filme si programe pentru calculator. Ultimul aspect – care priveste protejarea drepturilor de autor si combaterea pirateriei- este elocvent in cazul lui S. Iulian, din Ploiesti. Acesta inregistra, la domiciliu, CD-uri fara acordul titularilor de drepturi, produsele fiind etichetate ca „marfa pirat”. Lucratorii de la SIF au gasit in apartamentul acestuia 1.000 CD-uri matrite.
In cea ce priveste activitatea aceluiasi seviciu (SIF) privind combaterea neregulilor constatate in procesul de comercializare a uleiurilor minerale, raportul face referire la intreg anul 2005. Bilant: 106 dosare penale in care au fost cercetati 143 invinuiti. Au fost constatate 33 infractiuni, 28 este numarul cazurilor de fals si uz de fals, abuzul in serviciu (forma calificata) insumand un numar de 7 cauze. Incluzand toate neregulile, a rezultat un numar de 168 infractiuni. Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost de 1.133 miliarde de lei vechi, din care a fost recuperata suma de 1.062 miliarde.
Exemplu edificator: in perioada noiembrie 2003 – iulie 2005, SC „Rafinaria Astra” a livrat, catre o societate comerciala din Harsova si catre o alta din Oltenita, motorina E.N. (ecologica neutralizata ) 590 si, respectiv, benzina EN 528, pentru alimentarea navelor maritime.
Din cercetarile efectuate, a reiesit ca administratorii celor doua societati comerciale au valorificat produsele in sase judete din tara, scazandu-le din evidentele contabile ca si cum le-ar fi exportat la doua societati fantoma din Turcia si Ungaria. In context, au fost falsificate atat documentele vamale, cat si cele de insotire a marfii. Iata de ce, dupa administrarea intregului probatoriu, dosarul a fost inaintat Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie .
(F.T.)