Sarea de bucatarie nu are nici o valoare energetica, iar consumul ei nu contribuie la cresterea sau pierderea in greutate. Totusi, exista o serie de diete drastice care se bazeaza pe alimente ce contin foarte putina sare. In aceste cazuri, slabirea este cauzata de eliminarea excesiva a apei din organism, dar dupa ce se va reveni la alimentatia normala, cantitatea de apa va fi recastigata. Cu toate astea, nu se poate spune despre sare ca nu are nici un impact pe termen lung asupra greutatii. Dietele bogate in sare afecteaza si presiunea sangelui, care la randul ei este asociata cu supraponderabilitatea. Acest lucru se explica prin faptul ca alimentele bogate in sare au si foarte multe calorii, un continut minim de fibre si sunt foarte procesate. In schimb, o dieta hiposalina va consta in general, din alimente sanatoase, hipocalorice. Specialistii spun, insa, ca nu este recomandata eliminarea totala a sarii din alimentatie. Ea trebuie consumata in cantitati moderate, deoarece contribuie la buna functionare a organismului.