PSD a pierdut 14 primari, PC s-a ales cu 17

Destui alesi se afla pe teava, insa se merge pe muteste

Traseismul politic a devenit o moda si se practica din patru in patru ani, imediat ce anumite formatiuni ajung la putere. S-a intamplat si pe vremea guvernarii PSD si se intampla si acum, cand partidele care formeaza Coalitia la guvernare, isi umfla schemele „furand” alesi de la alte partide. Evident sunt si nemultumiti si se cere interzicerea migratiei politice. Un prim pas in acest sens s-a facut luna trecuta cand, in Senat s-a aprobat modificarea si completarea legii privind Statutul alesilor locali. Daca proiectul va fi adoptat de Parlament, dupa 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, primarii, viceprimarii, alesii locali si judeteni trebuie sa-si reconfirme apartenenta politica. Dupa aceasta data, ei isi vor pierde functiile dobandite prin vot daca pe timpul mandatului se hotarasc sa treaca la alt partid decat cel cu care au castigat alegerile. Acum, insa, in judet este un adevarat iures, primarii sarind dintr-o barca politica in alta, bataia pestelui fiind data de termenul pe care l-am amintit mai devreme.

La alegerile locale din iunie 2004, distributia mandatelor de primar a fost urmatoarea: PSD – 52; PNL – 20; PUR – 13; PD – 11; PRM – 2; PNG – 2; PER – 1; PNTCD – 1,si un primar independent. Acum, situatia este cu totul alta.
PSD a pierdut 14 sefi de administratii locale. Daca 12 dintre primari au si schimbat macazul politic, ducandu-se fie la PC fie PD, in schimb, primarii de la Breaza si Secaria erau, cel putin pana la sfarsitul saptamanii trecute, independenti.
Nici liberalii nu sunt fericiti. Le-au plecat cinci primari, din Albesti-Paleologu, Baltesti, Floresti, Banesti, Jugureni. Acum, conform ultimelor statistici, in mediul urban mai au 3 primari si 7 viceprimari; in mediul rural: 12 primari si 18 viceprimari. Motivul dezertarii alesilor de la doctrina „sagetii” are legatura cu miscarea grupului Anghel, din toamna trecuta. Ales in 2004, in fruntea judetului ca umanist, dupa o sedere de cateva luni la liberali si o saptamana la democrati, Florin Anghel a revenit la partidul lui Dan Voiculescu – PC. Poate tocmai de aceea, cea mai mare ascensiune, la nivel de judet, a avut-o fostul PUR, actualul Partid Conservator. De la 13 primarii detinute in 2004, acum, conservatorii au saltat la 30, la care se adauga 16 functii de viceprimar. Noua dintre alesi, insa, de la Carbunesti, Cocarastii Colt, Draganesti, Magurele, Provita de Jos, Puchenii Mari, Surani, Teisani si Tinosu – provin de la PSD. Insa, asa cum spuneam, persoana care a contribuit la aceasta miscare de forte este Florin Anghel, seful administratiei judetene, o multime de alesi hotarand sa se alature echipei politice formata de acesta.
Si PD si-a mai sporit fortele. Din iunie 2004 pana acum, democratii si-au mai marit numarul alesilor locali si asta pentru ca au revenit la matca unii dintre fiii rataciti pe la PSD in mandatul 2000-2004. Acum sunt la PD, cu carnet de partid, fostii primari social democrati din: Filipestii de Padure, Sangeru si Gorgota. Conducerea PD Prahova sustine, insa, ca mai sunt pe lista de asteptare pentru a fi primiti in partid, alti 17 alesi locali, doi dintre ei fiind primari de oras. Numele acestora va fi facut public odata ce primirea lor va fi discutata si aprobata in Biroul permanent al filialei judetene.
Singurul partid care a ramas constant de la alegerile din iunie pana acum este PRM cu 2 primari si 8 viceprimari.
Abordand in analiza si capitolul primari de orase, mentionam ca, acum, au ramas fideli partidelor pe listele carora au fost votati in iunie 2004, doar o parte dintre edilii sefi. La PSD, alesii din Ploiesti, Azuga si Valenii de Munte; la PD – cei din Baicoi si Plopeni; la PNL – primarii din Sinaia si Urlati; la PRM, cel din Slanic. La PC sunt alesii din Busteni, Boldesti-Scaieni si Mizil. Si-au schimbat vederile politice primarul din Campina – de la PUR la PNL, cel din Comarnic – fost independent, actualmente conservator, iar cel din Breaza a lasat social-democratia si a ales independenta.
De instabilitate politica au dat dovada, insa, si consilierii ploiesteni. Andrei Banu – fost umanist, este acum independent; iar alti consilieri au avut urmatoarea traiectorie politica: Radu Mateescu PUR-PNL-PC; Elena Trican PD-PC; Gheorghe Moraru PRM-PD-independent-PSD.
N.DUMITRESCU