„Pana in ultima decada a lunii, fenomenele specifice iernii nu ne vor ocoli. Abia dupa 20 martie, se va instala primavara”

Avertizeaza meteorologul Romica Jurca

– Prima zi a lui martie a venit cu un martisor inedit pentru Romania. Zapada si viscol. La ce sa ne asteptam in perioada imediat urmatoare ?
– Azi (n.n.- ieri) este inca frumos, insa iarna se va manifesta, din nou, chiar in urmatoarele 24 de ore. Daca este sa fac o comparatie cu aceeasi zi a lui 2005, in ziua de 2 martie, in partea sudica a tarii era zapada, iar in Bucuresti, ger. Cum Ploiestiul nu este departe de Capitala, la fel a fost si la dumneavoastra. Va ninge din nou, ca si anul trecut. Pe de alta parte, „martisorul inedit” despre care aminteati este pentru noi, meteorologii, ceva normal, cata vreme precipitatiile au cam lipsit in acest sezon. Avem de-a face, daca vreti, cu o revansa a iernii.
– Sa inteleg ca in ziua de 2 martie 2006 ninge iar ?
– Da, iar cantitatile vor fi aproximativ egale cu cele din ultima zi a lui februarie. Partea buna este ca viscolul nu va mai avea aceeasi intensitate, dar in unele zone va mai avea totusi un cuvant de spus.
– Pana cand isi va mai lua iarna revansa ?
– Saptamana aceasta, cu siguranta nu vom scapa de ea. Mai apoi, vom avea o perioada in care vremea frumoasa va oscila cu fenomene tipice tranzitiei de la iarna, la primavara – ploaie, lapovita si chiar ninsoare, din cauza pasajelor noroase care vor traversa tara de la Est spre Vest. Oricum, iarna nu va mai avea aceeasi „putere”, cum se spune popular. Se mareste ziua, perioada de insolatie va fi mai mare, deci precipitatiile vor fi mai mult sub forma de lapovita si ploaie.
– Exista risc de inundatii ?
– Vor creste debitele, insa numai in conditiile in care fronturile noroase din zona Marii Mediterane vor patrunde si deasupra teritoriului Romaniei. Cum acest lucru este putin probabil, din datele pe care le am la ora actuala, nu cred ca exista riscul inundatiilor.
– La Sinaia sau Busteni pana cand se va putea schia ?
– Exact nu va pot spune. Cert este faptul ca zece zile de-acum incolo nu vor fi probleme cu zapada. In schimb, vantul va fi mai accentuat pe platoul Bucegilor. Nu sunt eu in masura sa dau avertismente, insa este bine sa fie luate in calcul si posibile avalanse in zonele mai inalte.
– Practic, cand se va instala primavara ?
-Dupa 20 martie, acest anotimp isi va intra cu adevarat in drepturi, conform previziunilor noastre. Pana atunci, va repet, iarna va mai avea pusee, manifestate prin fenomene meteo tipice acestui anotimp.
FL. TANASESCU

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentS-A NTORS IARNA
Articolul următorINTERVIUL ZILEI