HORMONII DE CRESTERE. Acestia ajuta la arderea grasimilor si la reglarea metabolismului, furnizand energie organismului. Specialistii sustin ca pentru a permite acestor hormoni sa fie eliberati optim, adolescentii trebuie sa doarma cel putin opt ore pe noapte.
Hormonii de crestere produc insulina, contribuind astfel la cresterea glicemiei, ajuta la formarea hematiilor, stimuleaza sinteza hormonilor steroizi secretati de ovar si conduc la proliferarea celulelor sanguine. Valorile hormonilor de crestere sunt mari in perioada neonatala, descresc in copilarie, cresc din nou la pubertate si scad odata cu varsta.
Potrivit medicilor, secretia hormonilor de crestere nu este liniara, evolutiile cele mai importante producandu-se in timpul somnului. Adolescentii care dorm cel putin opt ore pe noapte se vor dezvolta cel mai bine. Pentru cresterea nivelului acestui tip de hormoni sunt recomandate exercitiile fizice moderate si activitatile intelectuale.
In obezitate, nivelul acestor hormoni este scazut, cresterea in exces a hormonilor de crestere la adulti producand depresie, anorexie nervoasa si insuficienta renala cronica. Astfel, tratamentul pentru cresterea nivelului de hormoni se poate face numai in copilarie, prin injectarea subcutanata a unei substante numite somatotropin. Tratamentul se face numai la recomandarea medicului.
CONSUMUL DE CACO. Reduce in cazul persoanelor varstnice valorile tensiunii arteriale si contribuie la mentinerea unei rate mai scazute a mortalitatii. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii, in urma unui studiu realizat pe o perioada de 15 ani. Cercetatorii au observat ca persoanele aflate in grupul consumatorilor de cacao in cantitati mai mari au prezentat o tendinta mult mai redusa (risc scazut la jumatate) de a suferi si de a deceda de boli cardio-vasculare. Asta s-a intamplat chiar daca au prezentat alti factori de risc, cum ar fi fumatul, sedentarismul etc.
* Pagina realizata de Luiza RADULESCU PINTILIE, Graziella CHITU,
Ana-Maria VALUTA

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentINCHIDEREA EDITIEI
Articolul următorPronumele „dumneata”