Declara Radu Ionescu, vicepresedintele Consiliului Judetean
– Cati bani s-au cheltuit, anul trecut, pentru repararea drumurilor judetene – lucrare rezumata la plombare – si care sunt lucrarile care au primit finantare?
– In 2005 au fost alocati in jur de 130 de miliarde de lei, din care cea mai mare parte – 80 de miliarde – au mers catre plombari. Restul sumei a fost directionata spre refacerea unor tronsoane afectate de calamitati si asfaltarea completa a mai multor kilometri de drum.
– Ati verificat cum au iesit din iarna drumurile judetene? Va putem da noi exemple de artere care sunt, deja, pline de gropi.
– Intr-adevar, dupa verificarile pe care le-am facut pe teren, am vazut ca plombele care au fost puse anul trecut au sarit. Aceasta este situatia; nu ne putem astepta ca un drum plombat sa reziste mult timp. In schimb, acolo unde au fost asternute covoare, lucrarea a rezistat, insa si aici cu unele exceptii. Ma refer la unele zonele in care a lucrat firma Condorii Sult. Acesta este motivul pentru care aceasta firma nu va mai fi primita la urmatoarele licitatii de reabilitare a drumurilor judetene.
– Nu e pacat sa se cheltuie zeci de miliarde de lei pentru niste plombe care nu rezista nici macar un an? Nu sunt acestia bani aruncati pe geam?
– Asa este, insa nu am avut incotro. A trebuit sa plombam drumurile macar pentru ca oamenii sa circule cat de cat bine iarna. Tocmai de aceea am luat decizia sa reducem foarte mult sumele de bani care vor merge catre plombari si sa reparam, in schimb, complet drumurile. Din pacate, insa, astfel se micsoreaza si numarul de kilometri de sosea care este reabilitata si, inevitabil, apar nemultumiri din partea primarilor si a cetatenilor. Ne intrebam, insa, daca merita sa cheltuim sume uriase de bani pentru a reabilita serios drumurile judetene care au o circulatie redusa. Nu se justifica economic, si de aceea am decis ca, din banii obtinuti din imprumutul ce urmeaza sa-l contractam, sa refacem drumurile care au o circulatie intensa, iar pe celelalte sa le facem cat de cat circulabile.
– In ce stadiu sunteti cu pregatirea lucrarilor ce urmeaza sa se faca anul acesta pe drumurile judetene?
– Avem la dispozitie, din bugetul propriu, 103 miliarde de lei, la care se adauga alte 70 de miliarde venite de la Guvern. La aceasta se adauga cele 500 de miliarde de lei vechi din imprumut. Din toata aceasta suma nu vom mai aloca pentru plombari decat 15 miliarde. Maine (n.n. astazi) este gata caietul de sarcini pentru licitatia de asfaltare, iar cel tarziu in luna mai vor incepe lucrarile. Nu putem incepe mai devreme din cauza ca trebuie sa respectam termenele impuse de lege in ceea ce priveste organizarea licitatiilor.
Mihai CIOBANU