„Prin tot ceea ce facem, dorim sa ne apropiem cat mai mult de cetatean, in slujba caruia ne aflam”

– Cum gaseste anul 2006 Politia Romana?
– In opinia mea si a multora, 2005 va ramane in istoria Politiei Romane drept anul celor mai profunde mutatii. Atat in privinta managementului institutional si organizatoric, cat si a unor rezultate notabile privind combaterea criminalitatii organizate si, nu in ultimul rand, al asigurarii unui climat de liniste si pace sociala. Evident ca si Politia Prahova a fost cuprinsa in acest val al profundelor transformari, create tocmai in ideea de a ne apropia mai mult de comunitate, de cetatean, in slujba caruia ne aflam. Iar pentru aceasta, un accent deosebit am pus pe schimbarea mentalitatii politistilor, pentru a nu mai fi confundati cu vechii militieni. Recentele evaluari ale expertilor UE privind activitatea Inspectoratului arata ca am facut pasi importanti si in acest domeniu.
– De ce a fost aleasa 25 martie drept „Ziua Politiei Romane”?
– Pe de o parte, intrucat aceasta zi coincide cu o sarbatoare deosebita in calendarul crestin ortodox: Ziua Buneivestiri. Apoi, pe 25 martie 1822, primul domn pamantean – Grigore Dimitrie Ghica a inmanat Marelui Aga – echivalentul sefului Politiei de astazi, iar agie se numea politia – primul steag care reprezenta institutia Politiei.
– Un an intreg, cei 1.400 de lucratori ai Inspectoratului Judetean de Politie Prahova sunt in slujba cetatenilor. Astazi, ii rasplatiti in vreun fel, pentru munca lor?
– Pentru activitatea desfasurata in anul anterior, 187 de politisti au fost avansati in gradul profesional urmator, iar alti 38 au fost promovati in functii. Totodata, peste 900 de politisti sau din randul angajatilor cu contract au fost premiati cu diverse sume de bani. In sfarsit, avem si doi politisti de onoare ai judetului, care s-au remarcat in mod deosebit, in 2005: Cosmin Moise George – ofiter la Serviciul de investigatii criminale si Gheorghe Iancu – seful Postului de politie Floresti.
– Ce doriti sa le transmiteti prahovenilor, astazi, de „Ziua Politiei Romane”?
– As dori, in primul rand, sa-i asigur ca Politia Prahova este o institutie in care isi pot pune sperante, care va lupta, in continuare, pentru siguranta cetateanului. In al doilea rand, ii asiguram ca bazele unei politii moderne, de talie europeana, se contureaza tot mai evident, legea si onoarea aflandu-se pe primul loc in ierarhia valorilor de constiinta si actiune ale politistului prahovean.
Dumitru CONSTANTIN

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentIorgovan, dat afara din PSD
Articolul următorDEGETUL PE RANA