Calciul este mineralul prezent in cantitatea cea mai mare in corpul omenesc (in jur de un kilogram). Aproape intreaga cantitate de calciu din corp este fixata in oase si dinti, iar restul este distribuit in tesuturi si in lichide biologice. Deficienta de calciu este una dintre cele mai frecvente tulburari ale dezechilibrului de minerale in organism. Lipsa de calciu poate sa apara din cauza unei alimentatii cu o cantitate insuficienta de calciu, din cauza reducerii aportului de vitamina D, din cauza unor boli (hepatice, renale, pancreatice etc.) sau a unei scaderi a functiei glandelor paratiroide, glande ce mentin calciul in concentratii fiziologice. De asemenea, exista o serie de afectiuni intestinale cronice care nu permit o buna fixare a calciului in organism. Carenta de calciu se manifesta diferentiat, in functie de gravitatea scaderii fractiunii ionice. In formele severe apare tetania (contracturi care cuprind cea mai mare parte a musculaturii corpului, inclusiv cea respiratorie, ce pun viata persoanei res-pective in pericol). Deficientele de calciu duc la malformatii osoase determinand rahitismul la copii sau osteoporoza la adulti. Osteoporoza, „boala oaselor fragile”, se caracterizeaza prin diminuarea substantei osoase in favoarea spatiilor medulare.
Prelucrarea indelungata a hranei duce la deprecierea vitaminelor si mineralelor continute in alimente. Excesul de proteine deter-mina un conti- nut crescut de fosfor, ce poate duce la o eliminare crescuta de calciu din organism. Astfel ca, excesul de carne si chiar de lapte nu numai ca nu ajuta, dar face ca organismul sa piarda mai mult calciu decat castiga. Excesul de paine, prajituri si alte fainoase impiedica absorbtia calciului. Excesul de sare in alimente permite pierderea potasiului prin urina, afectand astfel corecta utilizare a proteinelor alimentare si conducand la eliminarea de calciu. Alcoolul, cafeaua, zaharul si diureticele determina scaderea potasiului din orga-nism, ceea ce provoaca o eliminare mai puternica a calciului prin urina. Acelasi efect il are si ciocolata. Bauturile racoritoare, nealcoolizate, au un continut ridicat de fosfor si, deci, consuma calciul din organism.
Un alt factor important care dezechilibreaza calciul in organism este abuzul de medicamente. Chiar si anticonceptionalele au un efect de acest fel, dar mai usor. Expunerea redusa la soare determina o cantitate insuficienta de vitamina D, ceea ce reduce asimilarea calciului. Stresul si lipsa de miscare creeaza disfunctii in organism, disfunctii care conduc la perturbari ale asimilarii de calciu. Menopauza si, in special menopauza prematura, diabetul, hipertiroidia, bolile cronice de rinichi si ficat, bolile de sange (anemii, leucemii), poliartrita reumatoida determina perturbari ale calciului in organism.
De retinut este faptul ca, atunci cand imunitatea organismului este scazuta, o urmare implicita este pierderea de calciu.