Persoanele care sufera de ulcer trebuie sa urmeze un regim de viata si o dieta cu ajutorul carora sa poata duce o viata normala si sa impiedice agravarea bolii. Iata in ce constau acestea:
Alimente permise :
– carne slaba proaspata de vaca, vitel, pasare, sunca slaba
– pestele alb slab, numai rasol
– branza de vaci proaspata, cas, urda
– lapte simplu sau fiert cu fainoase
– oua proaspete, fierte moi, ochiuri romanesti, omleta dietetica preparata la baia de apa
– unt proaspat, untdelemn, smantana sau frisca proaspata
– cartofi (copti sau sub forma de pireu), morcovi, dovlecei, fasole verde, salata verde
– gris, orez, fulgi de ovaz, paste fainoase de buna calitate
– dulciuri : fructe dulci bine coapte, fara coaja si samburi, crude sau compot dat prin sita, coapte la cuptor, lapte fiert cu fainoase, lapte de pasare, budinci de gris sau de orez, prajituri cu aluat uscat, pandispan sau aluat fiert (ecler), gelatina de suc de fructe, lapte, branza de vaci, spuma de gris cu fructe, creme de vanilie, zahar in cantitate mica inglobat in desert
– bauturi : ceaiuri de menta, musetel, sunatoare, ape minerale alcaline
Alimente interzise:
– carne grasa, sarata, afumata, mezeluri, carnati
– peste gras, sarat, afumat, conserve de peste
– branzeturi fermentate, sarate, afumate
– castraveti, ridichi, varza cruda, varza rosie, fasole alba, linte, mazare uscata, zarzavaturi picante : ceapa, usturoi, ardei iute
– untura, slanina, alimente preparate in grasimi incinse, rantas, maioneza
– orice condimente iuti si iritante ( piper, boia) , mustar, otet, muraturi
– bauturi alcoolice tari, ceai rusesc, cafea neagra, orice bautura fierbinte sau prea rece
Alimentele se prepara in asa fel incat sa fie usor de digerat. Supele se vor prepara din zarzavaturi bine fierte, zeama fin ingrosata cu gris, orez, pireu de cartofi sau chiar cu zarzavaturile folosite, dupa ce au fost date prin sita (creme). Legumele verzi trebuie bine fierte si servite in forma de pireuri, soteuri, la care se adauga la servire grasime cruda (unt, untdelemn). Se mai servesc in budinci sau sufleuri preparate la baia de apa. Carnea se prepara fiarta, inabusita sau sub forma de perisoare fierte la abur. Se serveste cu garnitura din pireuri de legume verzi, macaroane, gris, orez. Sosurile se prepara cu grasime niciodata incinsa, ci numai cruda sau fiarta.
Alte recomandari :
Luati masa la ore fixe si alimentati-va mai des (5-6 mese pe zi). Evitati mesele abundente. Tineti minte alimentele care va sunt interzise si ocoliti-le intotdeauna. Luati masa in liniste, fara graba si mestecati bine. Ingrijiti-va dantura. Cautati sa nu fiti prea obosit sau nervos cand va asezati la masa.
Evitati eforturile intense, fizice si intelectuale. Folositi timpul liber intr-un mod cat mai avantajos: plimbari pe jos, sporturi usoare, spectacole distractive, lecturi placute, muzica etc. Respectati cele 8 ore de somn pe noapte si repausul dupa masa de pranz. Evitati medicamentele nocive pentru stomac.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentS-A NTORS IARNA
Articolul următorINTERVIUL ZILEI