Anul acesta, edilii din Campina au planuri mari pe partea de urbanism. Pentru ca suprafetele pe care se poate construi sunt tot mai greu de gasit pe raza municipiului, administratia intentioneaza sa cumpere mai multe loturi private de teren, din zona Voila, si sa le introduca in intravilan. Destinatia acestora? Daca lucrurile merg bine, acolo urmeaza sa apara un cartier rezidential, unde se vor ridica aproximativ 240 de case.
Mai multe amanunte despre proiect ne-au fost oferite de arhitectul-sef al orasului, Cristina Popovici (in foto).
Tinta Primariei – 50 ha de livezi
– Stiu ca se lucreaza la un nou Plan Urbanistic General. Care ar fi principalele obiective ale acestuia ?
– Vechiul PUG, realizat in 1999, nu mai corespundea cerintelor actuale de dezvoltare urbana a localitatii. In afara de asta, el cuprindea foarte multe zone de interdictie, care ingradeau realizarea unor constructii. Prin noul PUG, vrem sa inlaturam, cel putin partial, aceste restrictii. Cat despre obiectivele vizate, pot sa va spun ca unul dintre cele mai importante este legat de intentia noastra de a mari intravilanul municipiului, deoarece nu exista suficiente terenuri pe care se pot construi obiective civile sau industriale.
– Cat de mari sunt suprafetele vizate sa intre in intravilan ?
– Nu se stie cu exactitate, pentru ca nu am stabilit o varianta definitiva. Cert este ca vorbim despre proprietati particulare, in special sub forma de livezi, aflate momentan in extravilan si pe care trebuie sa le achizitionam cu fonduri din bugetul local, la pretul pietei. In total ar insuma aproximativ 50 hectare de teren.
– In ce zona sunt localizate ?
– Cele mai multe se afla in zona Voila. Acolo vrem sa dezvoltam un nou cartier rezidential, al doilea dupa Muscel. Va fi destinat doar vilelor si caselor de vacanta.
– Pe cele 50 ha cate imobile se pot construi ?
– Noi apreciem ca aproximativ 240, dar acestora li se vor adauga spatii comerciale, scoli, o gradinita, cabinete medicale etc.
Opinia publica este indiferenta
fata de proiect
– In alte parti ale municipiului au fost mari probleme cu respectarea normelor urbanistice. Nu se va repeta fenomenul si in viitorul cartier rezidential Voila ?
– Nu, pentru ca deja am intocmit un Plan Urbanistic Zonal, pe care l-am prezentat opiniei publice. Si exista doua variante luate in calcul: un cartier cu o densitate mai mica de locuinte (200), cu spatii verzi, largi, sau un cartier cu o densitate mai mare de constructii (240). Al doilea se pare ca are mai multe sanse.
Insa un alt lucru as vrea sa subliniez: desi am prezentat proiectul in presa si in diferite locuri publice din Campina, pana acum doar o persoana s-a aratat interesata si a solicitat detalii. Noi speram sa fie o avalansa de cetateni care sa-si spuna punctul de vedere.
De disciplina in constructii se ocupa
un singur inspector
– De cand ocupati functia de arhitect-sef, au fost aplicate multe amenzi celor care construiesc fara a detine acordul primariei ?
– Nu prea. Se inregistreaza cam un caz la doua luni.
– Dar cati oameni sunt implicati in activitatea de inspectie ?
– Un singur om se ocupa de controlul si disciplina in constructii. Va dati seama ca este total insuficient. Iar Inspectoratul Judetean in Constructii a sfatuit Primaria Campina sa dezvolte acest sector, altfel nu avem nici o sansa sa facem fata.
– De cati inspectori ati avea nevoie ?
– De cel putin trei.
– Valoarea amenzilor va ajuta in activitatea de stopare a constructiilor ilegale ?
– Da. Pentru construirea unui obiectiv fara a detine autorizatie, sanctiunile variaza intre 10 si 100 milioane lei vechi, iar nerespectarea normelor impuse de autorizatia de constructie se penalizeaza cu amenzi cuprinse intre 20 si 75 milioane. La inceput, valorile mi s-au parut putin exagerate, dar acum sunt convinsa ca minima de 10 milioane de lei vechi este prea mica.
– Cine incalca de obicei legea ?
– Persoanele fizice, cele juridice fiind mai constiincioase.
Iulian MAXIM