Trairam s-o vedem si pe-asta ! Ghicitorii in stele (sau, dupa talent, cu ghiocul), clarvazatorii si chiar spiritistii isi pot vedea, de-acum, linistiti de indeletnicirile lor, caci nu se vor mai trezi cu politia la poarta. Si asta, deoarece asemenea prestari de servicii au fost incluse in noul Cod CAEN al profesiilor. Semn ca printre noi exista si oameni care cred si, ca atare, in momentele de restriste, apeleaza la astfel de vraci.
Chiar daca in realitate sunt mult mai multi, in judet, doar doi vraci au indraznit sa-si anunte veniturile la Fisc, pentru a fi impozitati. Unul este din Mizil, iar celalalt, din Puchenii Mari. Clarvazatoarea din Puchenii Mari, spre exemplu, a declarat ca, din 2004 incoace, a incasat de la clientii „vindecati de diverse vraji sau boli” aproape 56 milioane lei. In schimb, colega din Mizil – pentru care spiritismul este al doilea job – a declarat, pentru 2006, un venit de doar 400 RON.
Potrivit Codului CAEN, tot la categoria „profesii liberale” intra si lautarii. Spre deosebire de spiritisti sau clarvazatori, care sunt impozitati in functie de venitul declarat, in cazul muzicantilor Fiscul s-a gandit sa fie mult mai dur, fixandu-le el un barem anual impozabil: minimum 32 milioane lei vechi. Chiar daca aproape nu-i comuna, in Prahova, unde sa nu existe macar un lautar, doar 15 persoane si 3 asociatii familiale au raportat la Fisc aceasta indeletnicire. Ca cei mai multi dintre ei nici nu stiu ce-i aia chitanta fiscala, asta-i alta poveste.
D. CONSTANTIN