O alta locatie pentru Statuia Libertatii

Prezent ieri in Prahova, pentru a discuta cu autoritatile judetene si cu cele ale municipiului Ploiesti, seful Oficiului National pentru Cultul Eroilor, Cristian Scarlat, a lansat – deocamdata sub forma de sugestie – o propunere surprinzatoare. El sustine ca Statuia Libertatii, amplasata in parcul din fata Casei Albe, nu se afla intr-o zona vizibila. Asa ca, trebuie… mutata.
„Statuia este unicat in Romania. Este o bijuterie din punct de vedere arhitectonic, din punct de vedere plastic si, de ce nu, al istoriei prahovenilor. Exprima libertatea de expresie a cetatenilor, fiind realizata in Franta si dezvelita in 1881, pe un soclu realizat de arhitectul Toma N. Socolescu. Este mai actuala decat oricand. Tocmai de aceea consider ca trebuie reamplasata intr-un loc mai vizibil, nu pitita intre niste copaci, asa cum se intampla acum. De altfel, profit de ocazie, si lansez prin intermediul ziarului Prahova o dezbatere publica pe aceasta tema”, a declarat seful Oficiului National pentru Cultul Eroilor.
Reamintim cititorilor ca Statuia Libertatii, realizata din bronz galvanizat, are o inaltime de 3,5 metri si o reprezinta pe zeita Minerva. Ea a fost mutata in actualul perimetru in anul 1934, dupa ce a avut si alte amplasamente.
Iulian MAXIM