Incepand de ieri, la Busteni (chiar langa partia Kalinderu) se desfasoara cea de-a patra etapa a Cupei Mondiale de Escalada pe Gheata 2006, competitie organizata in premiera de tara noastra. Concurenti din 14 state (Anglia, Austria, Bulgaria, Republica Ceha, Croatia, Franta, Germania, Italia, Olanda, Romania, Rusia, Spania, Suedia, Ucraina) incearca sa se catere pe o structura artificiala, construita de mai multe firme romanesti, dupa o metoda care i-a impresionat pe inspectorii trimisi de Uniunea Internationala a Asociatiilor de Alpinism (UIAA). Scheletul din metal si lemn, inalt de circa 15 metri, a fost ancorat cu cabluri de otel si acoperit (manual sau cu ajutorul tunurilor) cu tone de zapada, care apoi a fost stropita cu apa pentru a se transforma in gheata. La prezentarea oficiala, prezidata de primarul Emanoil Savin, toti participantii s-au declarat incantati de ceea ce au gasit la Busteni, desi au recunoscut ca inainte nici nu auzisera de aceasta statiune si nici nu stiau ca beneficiaza de o partie dotata la standarde internationale. Ei au tinut sa-i felicite pe organizatori (Primaria Busteni si Clubul Alpin Roman), spunand ca „etapa din Romania ar putea fi cea mai interesanta din cadrul Cupei Mondiale de Escalada, din acest an”.
In ce consta competitia
Timp de doua zile (vineri si sambata), participantii vor incerca sa dovedeasca juriului ca sunt cei mai buni la escaladarea unei structuri de gheata, participand la doua probe distincte: de dificultate si de viteza. Ieri au avut loc calificarile, iar astazi sunt programate semifinalele si finala competitiei. Concurentii vor folosi echipamentele obisnuite de alpinism pentru a urca pe structura artificiala, respectiv casca de protectie, ham, pioleti si coltari. Evolutiile lor vor fi evaluate de arbitri desemnati de UIAA, printr-un sistem unanim acceptat de punctare. Festivitatea de premiere va avea loc la ora 21, urmata de un program artistic, din care nu lipsesc focurile de artificii.
Ziua de maine este rezervata testarilor
Turistii care vor fi prezenti si duminica, la Kalinderu, vor avea ocazia sa testeze personal echipamentele de escalada pe gheata, puse la dispozitie in mod gratuit de organizatori, incercandu-si aptitudinile pe aceeasi structura folosita in competitia oficiala. Binenteles, asistati de profesionisti care le vor asigura securitatea. In plus, au la dispozitie partia Kalinderu, pe care pot schia pana la lasarea intunericului.
Iulian MAXIM