O asociatie care sustine ca ocroteste orfanii si persoanele dependente de droguri s-a pus pe construit case, intr-o zona rezidentiala a municipiului Campina. Afacerea este destul de ampla, de vreme ce la administratia localitatii – lucru confirmat atat de primarul Horia Tiseanu, cat si de arhitectul-sef Cristina Popovici – a fost depusa o cerere pentru obtinerea de autorizatii de constructii care vizeaza vreo 21 de locuinte. Ce se ascunde in spatele unei asemenea initiative?
• Cu copiii strazii s-a pus de o… companie de constructii
In urma cu zece ani, un inginer constructor din Africa de Sud, pe nume Marshall McKenna (in foto), a ajuns in Romania. Ca mai toti strainii, el a ramas impresionat de sutele de copii ai strazii care bantuiau prin marile orase, motiv pentru care s-a gandit sa le dea o mana de ajutor. Asa a pornit misiunea „Mana deschisa” (vezi sigla), gandita ca o organizatie non-profit. In 2000, Marshall McKenna a venit la Campina, unde – beneficiind de „donatii generoase”, dupa cum se mentioneaza pe site-ul misiunii (www.openhanden.nl/ro) – a achizitionat cateva case si a infiintat Centrul Comunitatii Crestine de Reabilitare. Ce isi propunea el ? Sa reintegreze in societate tinerii dependenti de droguri, copiii strazii si orfanii care dupa varsta de 18 ani erau alungati din institutiile de ocrotire administrate de statul roman. Zis si facut. Iar ca lucrurile sa mearga si mai bine, misiunea „Mana deschisa” a intrat intr-un parteneriat oficial cu fundatiile „Open handen” (Mana deschisa) si „De Hoop” (Speranta) din Olanda, care asigura cursuri de terapie individuala si consiliere.
Intre timp, insa, pentru ca misiunea „Mana deschisa” sa supravietuiasca din punct de vedere financiar, persoanele cazate la Campina au fost puse la treaba. Fetele au fost invatate sa coasa, sa faca paine, sa cultive legume si sa aiba grija de o ferma de animale, iar baietii au fost implicati in diferite activitati din domeniul constructiilor. In acest ultim sens, a fost infiintata Compania de Constructii „Mana deschisa”. Care ce face ? Ni se explica tot pe site-ul organizatiei: «Mici renovari, ridicarea de camere si ziduri de caramida, o brutarie si toalete – aceasta a fost inceputul Companiei de Constructii „Mana deschisa”. Un proiect mai mare a fost construirea a doua case intregi. Baietii (cazati la Campina – n.r.) devin muncitori priceputi in constructii. Aceasta echipa se ocupa, de asemenea, si de lucrarile de constructie ale misiunii».
Iar afacerea pare sa creasca, deoarece, mai nou, Fundatia „Mana deschisa” s-a implicat in realizarea unor case in cea mai ravnita zona din municipiul Campina: cartierul rezidential Muscel. „Este vorba despre 14 locuinte, cuplate cate doua intr-un imobil, si alte 7 – sub forma unor garsoniere intr-un bloc”, ne-a declarat primarul Horia Tiseanu. Ce vrea organizatia sa faca cu aceste case ? Doar domnul Marshall McKenna stie. Noi am incercat sa stam, ieri, de vorba cu cineva din conducerea misiunii de la Campina, dar o secretara ne-a spus ca nu este nimeni disponibil si ca nu poate sa ne ofere telefonul mobil al initiatorului proiectului. Asa ca nu am putut obtine informatii suplimentare. Exista, insa, doua ipoteze: imobilele respective fie vor fi vandute unor terte persoane, fie vor fi folosite in scopul cazarii orfanilor, copiilor strazii etc. Prima dintre ipoteze este mai vehiculata – cel putin la nivelul administratiei municipiului.

• Organizatie non-profit sau firma ?

Ca organizatia ingrijeste persoanele defavorizate, ca le ofera un viitor cand nimeni altcineva nu se gandeste la ele, avem tot respectul. Putini se implica in a ajuta – concret, nu cu vorbe – copii si adolescenti care provin din familii dezorganizate, de la orfelinate etc. Si mai putini sunt dispusi sa cheltuie, in mod constant, bani pentru acest scop nobil. Numai ca implicarea misiunii „Mana deschisa” intr-o afacere imobiliara – cum este cea a realizarii unor case in Cartierul Muscel – ridica semne de intrebare. S-a pastrat caracterul de organizatie non-profit sau nu ? Sunt folositi tinerii cazati in Centrul Comunitatii Crestine de Reabilitare in activitatea de constructie ? Sub ce forma: ca muncitori cu carte de munca, ca lucratori voluntari ? Raspunsurile le asteptam din partea institutiilor abilitate ale statului.
Iulian MAXIM