GREU DE ARESTAT

Tribunalul Bucuresti a judecat, ieri, cererea procurorilor care instrumenteaza dosarul Rompetrol de a se emite un mandat de arestare preventiva, pe 29 de zile, pe numele Dinu Patriciu. Procurorul general Ilie Botos a refuzat sa faca publice acuzatiile pentru care omul de afaceri ar trebui retinut, insa a subliniat ca, in opinia anchetatorilor, exista suficiente probe pentru ca masura sa fie oportuna. Rafinariile Rompetrol au preluat imediat socul din instanta. Actiunile companiei au fost retrase de la tranzactionare, asa cum impune legislatia in situatii precum este cea a lui Dinu Patriciu. La Petromidia, oamenii care au intrat in tura de dimineata il sustineau pe omul de afaceri si declarau ca le e teama ca-si vor pierde locurile de munca. Ceea ce urma sa se intample avea sa demonstreze ca nu s-a dorit decat provocarea unui spectacol mediatic. O tara intreaga a fost tinuta in fata televizoarelor, iar scopul regizorului, de a aduna o audienta cat mai mare a fost indeplinit, prin programarea procesului la orele amiezii, astfel incat sa prinda orele de maxima audienta la TV.
Ora 12.50. Dinu Patriciu s-a prezentat la Tribunalul Bucuresti, la judecarea cererii procurorilor parchetului instantei supreme privind cererea de arestare preventiva a sa pentru 29 de zile. Inainte de a intra in sala de sedinta, omul de afaceri a declarat ca a venit pregatit sa demonteze „toata aceasta diversiune creata in jurul Rompetrol, care se desfasoara de doi ani si jumatate, cu implicatii politice si economice”. Cu toate acestea, Dinu Patriciu avea sa sustina ca stie ca nu va urma o zi usoara, insa are incredere ca tot ceea ce a facut pana acum a fost temeinic si cinstit.
S-a jucat tare in culise. Ora 13.20. Stupoare! Procurorii pun la indoiala impartialitatea judecatorului, cerand recuzarea acestuia. Dinu Patriciu iese, extrem de surprins, din sala de judecata. Atat el cat si avocatii sai se declara stupefiati de solicitarea procurorilor. Decanul Baroului Bucuresti, Cristian Iordanescu, aparator al omului de afaceri declara: „cererea este inadmisibila, intrucat codul de procedura penala prevede clar ca recuzarea poate fi ceruta doar de partile din proces si nu de catre Parchet”.
In acest timp, Sorin Rosca Stanescu, invinuit si el de implicare intr-un dosar privind operatiuni pe piata de capital cu actiuni emise de Rompetrol Rafinare avea sa afirme ca „anchetarea lui Dinu Patriciu a plecat de la conflictul acestuia cu Traian Basescu, pe care l-a incomodat nesustinandu-l la alegerile prezidentiale”.
Ora 16.00. Incepe judecarea. Completul a respins cererea procurorilor de recuzare a judecatorului. Urma acum sa se decida daca Dinu Patriciu va fi arestat sau nu pentru 29 de zile.
Ora 17.10. Judecarea s-a intrerupt din nou. Avocatii apararii au invocat o serie de exceptii, de vicii de procedura, cu privire la modul de citare si la competenta procurorilor. Instanta a cerut din nou timp pentru a se pronunta cu privire la aceste exceptii.
Ora 18.59. „Sunt liber !”, avea sa strige triumfator Dinu Patriciu, in uralele apropiatilor sai. Cererea de arestare preventiva a omului de afaceri a fost respinsa, din cauza unor vicii de procedura, iar, deocamdata, Dinu Patriciu a scapat. „S-a dovedit ca am avut dreptate cand m-am plans impotriva abuzurilor, a ilegalitatilor din cei aproape trei ani de cand sunt anchetat”, a mai afirmat Dinu Patriciu la iesirea din Tribunalul Bucuresti.
In loc de epilog
Oare, cumva, ne indreptam si noi spre ceea ce s-a intamplat in Rusia, cu omul de afaceri Mihail Hodorcovsky ? Acesta a achizitionat, in 1995, Iukos – o companie petroliera ce avea, la acea data, datorii de 3 miliarde de dolari. In opt ani, Hodorkovsky a transformat compania intr-un gigant iar el a ajuns cel mai bogat om din Rusia. Nu a fost nevoie decat de o ancheta pe care presedintele Vladimir Putin a dispus-o pentru a transforma Iukos intr-o ruina, iar pe magnatul rus intr-un simplu puscarias inchis, undeva, in mijlocul Siberiei. Sa se repete, cumva, acest scenariu si in cazul omului de afaceri Dinu Patriciu ?
M.C.