In cadrul acestei rubrici vom aborda subiecte privind educa-tia sexuala, relatiile si comportamentele sexuale, conceptia si contraceptia, dar si despre dis-functii sexuale si boli cu transmitere sexuala. In acest sens, asteptam intrebarile dumneavoastra si va vom oferi raspunsurile asteptate apeland la specialisti in domeniu. Ne puteti contacta, inclusiv pastrandu-va anonimatul, in scris, pe adresa redactiei, telefonic sau pe e-mail (edprahovaTasesoft.ro), mentionand: pentru rubrica *Dragoste*Iubire* Sex”.

Nasterea – o experienta care poate fi traumatizanta pentru multe femei
Orice femeie insarcinata, care a dat nastere unui copil sau a suferit o intrerupere de sarcina, un avort spontan ori a intrerupt alaptatul poate suferi emotional. Pe parcursul sarcinii sau al nasterii apar in mod constant sentimente de bucurie, dar si de neliniste. Pentru a face fata noilor responsabilitati este nevoie de multa rabdare, de suport moral si de ajutor practic oferit de familie. Dar, cateodata nici acestea nu sunt, din nefericire, de ajuns, iar femeia ajunge in situatia de a nu mai scapa de tulburarile emotionale. Acestea se impart in trei categorii: „baby-blues”; depresia / anxietatea / nevroza obsesiv-compulsiva postnatala; psihoza postnatala.
Baby- blues. Este extrem de des intalnita in primele zile dupa nastere.
50-75% dintre femei trec prin aceasta experienta dupa emotia ce a insotit nasterea propriu-zisa. Simptomele includ: plansul aparent fara motiv; nerabdare; iritabilitate; agitatie; nervozitate. Baby-blues, putin severa, este des intalnita si este cea mai bine cunoscuta reactie psihologica postnatala. Simptomele dispar la fel de repede cum au aparut, fara urmari de cele mai multe ori.
Depresia. Cel putin una din 10 proaspete mamici trece prin diverse etape ale depresiei postnatale. Acestea pot aparea la cateva zile dupa nastere sau gradual, pana la un an dupa nastere ori chiar mai tarziu. Simptomele ei includ: epuizare, ameteala, lene; probleme cu somnul si pofta de mancare; stari de confuzie si slaba concentrare; pierderi de memorie; grija exagerata fata de copil; plans incontrolabil, iritabilitate; sentimente de vinovatie, de inutilitate. Alte manifestari vizeaza: un interes scazut fata de copil; frica de a nu produce rau copilului sau propriei persoane; frica de pierdere a controlului si de a „deveni nebuna”; exagerare a lucrurilor; interes scazut fata de sex; insomnie. Femeia ce sufera de depresie postnatala poate avea multe dintre aceste simptome ce variaza de la forme usoare, la forme severe. Desi depresia postnatala nu se manifesta la fel in toate cazurile, simptomele enumerate mai sus pot fi asemanatoare si pot produce sentimente de rusine, vinovatie si izolare pentru femeia care le traieste. Unele femei, desi nu sufera depresii pot deveni foarte anxioase (nelinistite). Anxietatea si/sau panica postnatala se caracterizeaza prin: neliniste si/sau frica sporita; respiratie rapida; batai puternice ale inimii, palpitatii; senzatii de cald sau frig; dureri in piept sau disconfort; senzatii de sfarseala; tremuraturi;insomnie; ameteala; dorinta de a „fugi cat mai departe”. Simptomele nevrozei obsesiv-compulsive postnatale pot aparea, de asemenea, la femeile care au nascut. Acestea au senzatii de frica permanenta si se simt incapabile sa inteleaga ce se intampla cu ele; le este teama de imbolnaviri ale bebelusului si se simt neputincioase sa le evite. In plus, daca exista un istoric al acestor probleme in familie, atunci simptomele se pot amplifica. Simptomele includ: ganduri tulburi, repetitive (cum sunt cele de ranire a bebelusului sau a celor din jur); ganduri obsesive (frica de boli transmisibile sexual, prin transfuzii de sange sau tratamente medicale); evitarea persoanelor din jur (chiar si a bebelusului pentru a nu interfera cu gandurile proprii); anxietate si/sau depresie; frica sporita. Interventia unui psihiatru este mai mult decat recomandata in aceste cazuri; aceste probleme sunt tratabile.
Psihoza postnatala este cea mai severa, dar din fericire cea mai rara dintre tulburarile emotionale ce urmeaza unei sarcini, aparand la un caz din 1000 si survine brusc la aproximativ 2-3 saptamani dupa nastere. Simptomele psihozei postnatale includ pierderea contactului cu realitatea. Acestea sunt – halucinatii, deziluzii, insomnie severa, stari de agitatie si nervozitate puternice, ganduri de sinucidere sau crima, sentimente bizare si comportament aberant. Psihoza postnatala este grava si necesita atentie medicala de urgenta. Desi este urmata deseori si de o depresie, psihoza postnatala este tratabila, cu rezultate bune, daca se intervine la timp.
Nu se cunosc cu certitudine cauzele ce duc la aceste tulburari de dispozitie, dar acestea se pot datora dezechilibrului hormonal sau celui chimic de la nivelul creierului, stresului, izolarii etc. Se banuieste ca modificarea rapida a nivelului de hormoni (estrogen, progesteron si tiroid) are un efect puternic asupra starilor emotionale. De asemenea, se stie ca in primele 6 saptamani ce urmeaza nasterii, nivelul hormonului de stres este mai scazut decat in mod normal. Proaspetele mamici cu acest nivel hormonal foarte scazut sufera cel mai mult de depresie. Desi termeni ca baby-blues sau depresie postnatala sunt des intalniti dupa o nastere, unele femei trec prin aceste stari si pe perioada sarcinii, dupa un avort spontan sau dupa o intrerupere de sarcina.
Tratamentul pentru aceste tulburari emotionale depinde strict de simptomele care apar; acestea, fie ca sunt usoare sau severe, sunt temporare si se pot trata cu ajutor medical si suport moral. Orice femeie care identifica astfel de simptome e bine sa contacteze medicul de familie sau un specialist. In astfel de situatii este indicata o evaluare medicala amanuntita, incluzand o analiza la nivelul glandei tiroide. Tratamentul medical include: evaluarea medicala (pentru a elimina cauzele fiziologice, cum sunt problemele cu tiroida); evaluarea psihiatrica; psihoterapia; terapia de grup ce ofera suport emotional si educational.