„NU VREM LEGI SPECIALE PENTRU ROMI!”

– Domnule Paun, sunteti deputat de Prahova si reprezentati comunitatea romilor in Parlamentul Romaniei. Mai are astazi, vreo semnificatie, ziua de 20 februarie, pentru etnia roma?
– Ziua de 20 februarie este un moment pe care il marcam deoarece are o semnificatie foarte importanta pentru noi. In 1856, acum 150 de ani, s-a incheiat procesul de dezrobire a tiganilor din Principatele Romane. Normal si firesc ar fi fost, insa, sa se produca dezrobirea morala si fizica, dar atunci s-a realizat doar momentul sentimental al acestui complex proces social, toti tiganii intelegand doar ca nu mai sunt robi. Dezrobirea fizica, iata, nu s-a produs nici acum, dupa 150 de ani! Dar momentrul dezrobirii tiganilor de acum un secol si jumatate are si o semnificatie aparte: si atunci, si acum, cele doua Principate, respectiv, Romania, doreau sa se apropie de lumea civilizata. In Principate era un curent foarte puternic, vizibil, pentru o apropiere de Centrul si Vestul Europei, iar astazi lucrurile stau cam la fel, in sensul ca, de asemenea, asistam la un curent extrem de puternic pro-european, iar romii sunt in aceeasi situatie! Nivelul de trai pentru romi, in Romania, a ramas tot un vis frumos!
– Se considera, astazi, romii, egali in drepturi cu ceilalti cetateni ai tarii?
– Noua configuratie geo-politica nu a adus libertatea si bunastarea care exista doar teoretic. In ceea ce priveste drepturile individuale si colective, pot sa spun ca minoritatea roma este cea mai dezavantajata; drepturile omului trebuie sa plece de la nivelul de supravietuire, de la conditiile minime de trai. Dar eu am argumente sa sustin ca drepturile celor ce formeaza etnia roma – cetateni romani de etnie roma – sunt clar incalcate. Si mi-este teama ca, odata cu intrarea tarii in UE, vor fi reglementari extrem de dure pentru aceasta comunitate.
– De ce credeti ca tiganii sunt asociati, de foarte multe ori, cu faptele rele din societate?
– Exista, in societate, un handicap de gandire. In momentul cand Guvernul, clasa politica este inapta din punct de vedere al deciziilor, cand cei care conduc nu sunt coerenti, nu au verticalitate, nu gandesc pentru oameni, ci doar la interesele lor, se da vina pe cei slabi pentru ca este mai usor de argumentat. Problema romilor nu exista de astazi, de ieri, este de la dezrobire si arata cat de inapti suntem cand ne limitam doar sa spunem romilor sa se lase de furat, sa mearga la munca, sa se spele etc.! Intr-un stat modern, institutiile tarii trebuie sa se ocupe, in mod egal, de toti cetatenii, indiferent de etnie!
– Ce fac organismele reprezentative ale romilor pentru membrii sai?
– Partida Romilor – pe care o conduc, si alte organisme joaca rolul de organizatii civice, in sensul ca nu putem avea alta calitate decat aceea de liant intre mase si institutiile statului. Acesta este rolul nostru si pe acesta il jucam. Daca eram organizatie etnica si participam la guvernare, cum este UDMR, probabil altfel stateau lucrurile. Speram, insa, ca mai devreme sau mai tarziu sa schimbam lucrurile.
– Necazurile romilor pot fi puse pe seama lipsei de unitate dintre ei?
– Unitatea romilor nu ma intereseaza sau ma intereseaza foarte putin. Problema este alta si anume respectarea drepturilor omului, a Constitutiei, a viitoarei Constitutii Europene, a legilor, de catre toata lumea, indiferent daca se afla intr-o organizatie a romilor – condusa de un imparat, sau alta, al carei sef este un rege. Legea trebuie sa produca efecte si cand gresesti dar si cand esti nedreptatit. Nu vrem legi speciale pentru romi deoarece nu suntem o categorie speciala!
Leon CHIRILA