In timp ce adultii suporta greu socul,
Copiii infestati cu HIV lupta barbateste cu boala
In Prahova, dintre cele 386 de persoane infectate cu HIV, mai mult de jumatate sunt copii si adolescenti, potrivit datelor furnizate de Directia de Sanatate Publica. Numarul tinerilor pana in 18 ani, cu acest diagnostic, este de 242 si, desi nu au maturitate si experienta, totusi ei sunt cei care accepta mai usor situatia, dupa cum ne-a precizat dr. Victoria Nicutari, medic primar la Spitalul de Boli Infectioase din Ploiesti. „Ei reactioneaza mai bine la aflarea vestii ca au fost infectati cu HIV si nu numai ca reusesc sa duca o viata normala, dar unii au chiar rezultate foarte bune la scoala”, ne-a mai spus aceasta.
Spitalul amintit este singura unitate sanitara din judet in care sunt tratati cei cu sindromul imunodeficientei dobandite, atunci cand starea lor de sanatate se deterioreaza, in special pe fondul aparitiei unor afectiuni asociate, infectiile respiratorii, digestive, candidozele fiind cele mai frecvente. Potrivit statisticilor DSP, anul trecut au fost inregistrate 7 noi cazuri de SIDA.
Toti cei depistati ca fiind seropozivi intra in evidenta spitalului, iar apoi sunt trimisi la Institutul de Boli Infectioase ” Prof. Dr. Matei Bals” din Bucuresti, pentru analize complexe, stabilirea stadiului infectiei si a tratamentului etc. In cazul unei persoane diagnosticate cu HIV, speranta de viata este cu atat mai mare cu cat infectia este depistata mai devreme, iar terapia – urmata cu strictete. Cu toate astea, fie din inconstienta, fie din lipsa de informare, mai ales adultii nu se adreseaza spitalului ploiestean pentru a afla ce trebuie sa faca pentru a-si prelungi viata.
Consilierea, la fel de importanta ca tratamentul
In opinia dr. Victoria Nicutari, cei 12 pacienti cu sindromul imunodeficientei dobandite care se interneaza, in medie, lunar, la Ploiesti, ar trebui sa beneficieze si de consilierea unui psiholog, in cadrul spitalului. El ar fi necesar in special in cazul adultilor, „care sunt supusi unui stres foarte mare si le este teama sa aiba un copil, deoarece exista riscul sa fie si acesta seropozitiv” , dupa cum ne-a precizat interlocutoarea noastra. In prezent, persoanele respective pot beneficia de consiliere la Institutul „Matei Bals” din Capitala si in Ploiesti, la sediul DSP de pe strada Transilvaniei. Aici functioneaza din septembrie 2005 un centru de consiliere si prevenire a infectiei cu HIV finantat, pana la sfarsitul acestei luni de fundatia Romanian Angel’s Apeal, din Bucuresti, dupa care va primi fonduri de la DSP Prahova. Un astfel de centru era mai mult decat necesar in conditiile in care de 6 ani s-a desfiintat filiala judeteana a Asociatiei de Lupta Anti SIDA. Mihaela Vizeteu, medic inspector in cadrul DSP, care a coordonat cativa ani filiala, ne-a declarat ca a fost imposibil sa o mai mentina activa, in conditiile in care nu se gaseau bani pentru intretinerea spatiului, angajarea unui contabil sau a unui psiholog, existand doar finantari pentru campaniile de informare, accesate prin programe europene.