Pacea a pogorat peste Consiliul Judetean
Banuita a fi o adunare furtunoasa, tinand cont ca, de 10 zile, am asistat la o confruntare fatisa intre consilierii PSD – pe de o parte, si cei ai puterii – pe de alta parte, pe tema accesarii unui credit bancar, sedinta de ieri a Consiliului Judetean a fost una dintre cele mai linistite, fara reprosuri, fara acuzatii, fara acele contre politice atat de frecvent folosite in asemenea situatii. Cele 13 puncte de pe ordinea de zi „au prins” unanimitatea unul dupa altul, chiar amendamentele propuse de o parte sau de alta demonstrand ca reprezentantii cetatenilor prahoveni in Consiliul Judetean pot fi si niste… blanzi mielusei. Practic motivul discordiei din ultima perioada – asocierea Consiliului Judetean cu unele localitati si obtinerea unui credit – ilustrat de trei proiecte de hotarare pe aceeasi tema, i-a adus pe consilieri la acelasi numitor, votand in unanimitate proiectul de la punctul 6, initiat de Florin Anghel, cu doar doua amendamente inspirate din proiectele de hotarare – pe aceeasi tema – ale consilierilor PSD .
Aceasta a fost, de fapt imaginea din Consiliul Judetean de ieri si o banuim, pentru simplul motiv ca, la punctul 9 al ordinii de zi, s-a propus revocarea reprezentantilor Consiliului Judetean in adunarile generale ale actionarilor din societatile comerciale apartinand CJ. Aici a fost bataia pestelui, iar imprumutul si vanzoleala la care am asistat atat timp, fiind lasate, intr-o ceata totala ca si cand nici nu ar fi existat.
Si batuti (la vot), si cu posturile luate
Incrancenarea produsa intre reprezentantii PSD si conducerea Consiliului Judetean l-a determinat pe presedintele Anghel sa initieze un proiect de hotarare menit sa se razbune pe cei care l-au necajit pe tema imprumutului. Si a propus, cum spuneam, la punctul 9, revocarea din functia de membri ai AGA a tuturor reprezentantilor CJ, dar de fapt, punctul ochit si lovit erau razvratitii consilieri ai PSD. Spunem aceasta deoarece ziaristii au inteles ca zarurile pentru punctul 9 al ordinii de zi fusesera aruncate chiar cu trei ore inainte de sedinta CJ.
Astfel, intr-o conferinta de presa, senatorul Paula Ivanescu declara ziaristilor, textual, in legatura cu acest aspect: „Am dat girul politic conducerii administrative a Consiliului Judetean pentru ca in toate institutiile de tip economic, coordonate de acesta, adunarile generale ale actionarilor sa fie compuse numai din membrii Coalitiei de guvernamant, pentru ca – desi nu alergam dupa ciolan – sunt mari fraude, sunt bagate mainile PSD pana la cot. Vrem sa actionam astfel, in numele cetatenilor si, daca este cazul, sa pierim pe mana noastra !”
Stratagema epurarii
In expunerea de motive pe care presedintele Consiliului Judetean – Florin Anghel – a facut-o pentru a-si sustine proiectul de hotarare de revocare a reprezentantilor CJ in cele sapte AGA de la societatile coordonate, mentiona dorinta de a asigura continuitatea, buna desfasurare si eficientizarea activitatii celor sapte unitati. Consilierii PSD, insa, nu s-au lasat sedusi de formulari si, prin reprezentantii sai, au incercat sa demonstreze… facatura.
Astfel, consilierul Constantin Nemes preciza: „Din punctul meu de vedere si al colegilor mei, PSD considera proiectul de hotarare un fel de stratagema pentru o epurare politica a AGA din societatile comerciale cu capital integral sau partial al CJ. Din acest motiv vom refuza sa dezbatem si pe fond acest proiect si chiar solicitam retragerea sa de pe ordinea de zi. Motivele celelalte le vom aduce in instanta daca hotararea va fi, totusi, adoptata”.
La randul sau, consilierul Gabriel Hornoiu a intervenit intreband retoric: „1.Inlocuirea unor consilieri judeteni cu alti consilieri judeteni inseamna rotatia cadrelor sau epurare politica ? 2. Eficientizarea activitatii cine si cum o constata, deoarece toti cei de-aici sunt la fel de capabili.”
Interventiile celor doi consilieri social-democrati nu l-au deranjat pe presedintele Anghel care a dat liber procedeului de vot secret, explicat celor prezenti de catre secretarul CJ – Mihail Pavel. Si de aici pana la eliminarea agamanilor PSD din conducerile unitatilor CJ nu au mai fost decat… doi pasi. Primul a insemnat, de fapt, revocarea tuturor consilierilor, iar al doilea – numirile in cele sapte AGA. Votul s-a desfasurat cu „rang de rapid”, fiecare agaman obtinand, fara nici o abatere, cate 23 de voturi, dupa care a pornit, cu aceeasi viteza, la sindrofia aniversarii vicepresedintelui CJ Radu Ionescu. In acest mod reprezentantii PNL, PD, PC si PRM au pus mana pe toate conducerile unitatilor Consiliului Judetean.
Ce-au avut si ce-au pierdut
Nemultumiti de desfasurarea lucrarilor si de exmatricularea lor din AGA, consilierii PSD au parasit sala de sedinte. Bineinteles, nu inainte de a vota contra proiectului de hotarare propus de presedintele Anghel, care ii scosese din carti. La plecare, Mircea Cosma, liderul grupului de consilieri ai PSD, ne-a declarat: „Noi am votat contra proiectului si, ca atare nu am propus pe nimeni in AGA. Consider insa, ca aceasta chestiune incalca legea patrimoniala, intrucat asupra sa nu se poate vota decat cu doua treimi dintre consilieri. Ca urmare, vom ataca hotararea in contencios. Pe de alta parte, din punct de vedere personal, este o chestiune absolut politica si nu cred ca administrarea patrimoniului judetului – care nu are culoare politica – trebuie facuta doar de anumiti consilieri”.
In legatura cu eventuala atacare a hotararii in contencios de catre PSD, presedintele Anghel avea sa ne prezinte reactia: „Sa vedem; ne aparam ! Nu exista nici un motiv de atac. Iar politic, nu este nici un fel de problema pentru ca ei nu au propus nici un om. Nu pot sustine ca au fost taiati de pe liste oamenii PSD. Cine i-a invatat i-a invatat prost ! Astea au fost propunerile, astea s-au votat !”.
Pentru cei 13 consilieri ai PSD, inlaturarea din cele sapte AGA nu inseamna doar o fateta a luptei politice, ci si o importanta pierdere materiala. Suma anuala pe care ar fi obtinut-o impreuna – si pe care nu o vor mai adauga la bugetele personale – depaseste 600 milioane de lei. Asa ca au suficiente motive sa astepte, cu sufletul la gura, pronuntarea la contestatia promisa in contencios.
Leon CHIRILA