In Romania, sunt peste 100.000 de copii orfani, abandonati sau abuzati de catre propriile lor familii. Fiecare caz in parte costa statul roman cateva milioane bune. Cheltuielile lunare de intretinere sunt de 7,3 milioane de lei – in cazul unui copil incredintat asistentilor maternali, 8,6 milioane de lei – in centrele publice de plasament, 5,2 milioane de lei – in centrele de ingrijire zi si de 12 milioane de lei – in centrele maternale. Statul mai scoate din buzunar sume importante si pentru cele aproape o jumatate de milion de persoane cu handicap. In Prahova, numarul acestora a ajuns la peste 21.000, ceea ce inseamna ca fiecare al 41-lea locuitor are probleme de sanatate care au condus la acordarea unui anumit grad de handicap.
M.B.

Centrul de Recuperare Neuropsihica Calinesti „se va aerisi”

Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihica Calinesti se va extinde. Altfel spus, daca 271 de persoane gazduite s-au inghesuit pana acum in incinta centrului, locatarii stand chiar si cate doi in pat, de saptamana viitoare, dupa cum ne-a precizat directorul Directiei Judetene de Asistenta Sociala, Gheorghe Curelea, „vom aerisi acest asezamant, o data ce s-a finalizat renovarea unui nou pavilion, care va adaposti 45 de asistati”. Costurile lucrarilor s-au ridicat la aproape 2 miliarde de lei vechi, iar pentru viitorul apropiat, conform celor afirmate de catre acelasi Curelea, „vom cauta sa imbunatatim conditiile celor cazati la Calinesti. Totul depinde, insa, de banii care ne vor fi alocati”.
F.T.
Conducte, sub paza
In cursul lunii ianuarie, echipajele Inspectoratului Judetean de Jandarmi Prahova au prins in flagrant 10 persoane care incercau sa fure produse petroliere de la conductele Conpet. Intrebat daca se constata o recrudescenta a fenomenului, comandantul institutiei, colonel Gheorghe Braga, ne-a precizat: „Noi avem contract de supraveghere a conductelor numai cu firma amintita (Conpet -n.n.), reusind sa recuperam, in cursul lunii trecute, de pe tronsoanele acesteia, 360 litri de titei si 270 litri de motorina”. Omniprezenta jandarmilor in zonele de extractie, prelucrare si transport al produselor petroliere se va simti insa pe toata raza judetului, „chiar daca nu avem contracte incheiate cu Petrotrans sau alte societati. Cifrele amintite mai sus sunt strict cu referire la firma careia ii asiguram serviciile, dar nu exclud posibilitatea recrudescentei furturilor de echipamente, gazolina si alte produse din alte zone care n-au intrat in competenta noastra”, a mai spus colonelul Gh.Braga.
F.T.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentGuvernul si-a pus bisturiul la gat
Articolul următorDin vara,