Dupa ce 17 alpinisti cu experienta au fost surprinsi, in aceasta saptamana, de o avalansa produsa in Valea Morarului, salvamontistii au lansat un avertisment public. Ei sustin ca toate traseele din Bucegi, in special cele cu un ridicat grad de dificultate pe perioada iernii, nu pot fi strabatute decat de «turisti carora li s-a urat cu viata»
„Este cumplit sa mergi prin nameti care, pe alocuri, ating un metru grosime, pe un vant care bate cu 60-80 km pe ora, spulberand zapada, si pe temperaturi care se situeaza in jur de – 6 grade Celsius. Numai un inconstient ar alege sa parcurga un traseu pe care si vara il strabati destul de greu. Mai bine sa ramana in preajma partiilor sau sa se multumeasca cu o plimbare pana la Cota 1400″, ne-a declarat Nicolae Cojanu, seful echipei de Salvamont din Sinaia.
Meteorologii sustin, la randul lor, ca pericolul de avalanse se mentine si ca nici macar schiorii cu experienta bogata (inclusiv prin competitii) nu au sanse de supravietuire daca se aventureaza in zone unde stratul de omat este foarte mare. In aceste conditii, pentru a veni in sprijinul cititorilor care, totusi, sunt pasionati de drumetii si ignora sfatul de mai sus, ziarul “Prahova” va prezinta cateva trasee montane, cu marcajele de rigoare, unde pericolul este redus:
Din Sinaia:
* Sinaia – Cota 1400 – Fosta cabana Vf. cu Dor – Cabana Valea Dorului – Saua Laptici – Cabana Padina
Marcaj: banda rosie
Durata: 5 1/2 – 6 ore
* Fosta cabana Vf. cu Dor – Cabana Valea Dorului – Blana – Cabana Zanoaga
Marcaj: cruce galbena
Durata: 2 – 2 1/2 ore
* Sinaia – Cabana Piscul Cainelui
Marcaj: punct albastru
Durata: 1-2 ore
Din Busteni:
* Busteni – Cascada Urlatoarea
Marcaj: punct rosu
Durata: 1-2 ore
* Busteni – Cabana Gura Diham – Cabana Poiana Izvoarelor
Marcaj: banda rosie
Durata: 2-3 ore
* Busteni – Cabana Gura Diham – Saua Baiului – Cabana Diham
Marcaj: triunghi albastru
Durata: 2-3 ore
Din Azuga:
* Azuga – Vf. Clabucetul Taurului – Cabana Garbova
Marcaj: triunghi albastru
Durata: 2-3 ore
* Cabana Trifoi – Cabana Susai
Marcaj: triunghi albastru
Durata: 1 – 1 1/2 ora
Iulian MAXIM