Actionarii si administratorii vor raspunde cu averea proprie pentru tepele firmelor-suveica
afirma Marin Fatu, directorul executiv al DGFP Prahova
– Domnule director, principalul obiectiv impus de Ministerul Finantelor, in 2005, a fost imbunatatirea activitatii de colectare a veniturilor la bugetul general consolidat al statului. Cum v-ati achitat de aceasta sarcina?
– Fata de un program comunicat de 2.676.910.000 RON, urmare a efortului intregului aparat fiscal, am colectat venituri insumand 3.302.722.000 RON, deci cu o depasire de 23,4 la suta. Aceasta in conditiile in care, din iulie 2005, au fost transferati in evidenta directa a ministerului 49 de mari contribuabili prahoveni, de la care proveneau aproape jumatate din volumul impozitelor.
– Chiar daca programul a fost substantial depasit, aceasta nu inseamna ca, in Prahova, nu mai exista mari datornici.
– Mai avem vreo 200, ale caror obligatii fiscale depasesc 683 miliarde lei. Intr-un top judetean al datornicilor, primele 5 locuri sunt ocupate de Energopetrol Construct Campina, IRA Campina, Muntenia Filipestii de Padure, Flacara Ploiesti si Detubari Sonde Floresti. Ultimele doua societati se afla in faza de reorganizare judiciara si faliment, conform Legii nr. 64/95, republicata. Initial, debitele acestora erau mult mai mari, dar am reusit, anul trecut, sa recuperam o parte insemnata din datorii, prin masurile intreprinse – somatii, executare silita, blocarea conturilor si creantelor de la terti, sechestrarea de bunuri mobile si imobile.
– N-ati amintit nimic de arierate, adica de cuantumul datoriilor istorice?
– Urmare a masurilor de executare silita, am reusit sa incasam, in 2005, peste 980 miliarde de lei. Au fost valorificate inclusiv cladiri administrative, hale industriale sau terenuri, cum a fost, de pilda, cazul societatii Postav Azuga. Aici, prin vanzarea mai multor cladiri si terenuri, am incasat integral debitul datorat statului, de circa 41 miliarde lei. Dar asta nu inseamna ca ne vom opri aici.
– Adica?
– In cadrul unei recente intalniri de la Ministerul Finantelor, ni s-a precizat ca, pentru reducerea numarului rau-platnicilor si a cuantumului debitelor acestora, trebuie sa aplicam mult mai ferm prevederile OUG nr. 165/2005. Avem in vedere identificarea si raspunderea solidara, inclusiv cu avutia personala, a actionarilor si a administratorilor societatilor comerciale aduse, cu buna stiinta, in pragul falimentului. Ma refer la firmele tip „suveica”, adica una in mijloc – viabila – si alte 5, pe margine. Cea profitabila participa la licitatii, castiga lucrari, iar datoriile sunt trecute la celelalte. Pentru a identifica astfel de firme „suveica”, vom constitui un colectiv format din juristi, inspectori de la executari silite si alte departamente care, de saptamana viitoare, va porni la treaba.
D. CONSTANTIN