Mii de credinciosi au participat la sarbatoarea sfintirii apelor

Neincapatoare au fost ieri multe dintre sfintele lacasuri din Ploiesti si alte localitati ale judetului. Potrivit traditiei crestine, de Boboteaza – care aminteste de scufundarea de trei ori in apa Iordanului a Mantuitorului Iisus Hristos de catre Sfantul Ioan Botezatorul – se purifica apele si sufletele credinciosilor. Preotii binecuvanteaza „Apa cea Mare”, numita popular agheasma mare, care pazeste de rau si boala, de aceea trebuie bauta opt zile dupa Boboteaza. Cu apa sfintita care ramane se stropesc pomii si semanaturile pentru a da rod bogat peste an, si animalele, ca sa nu se imbolnaveasca. Timp de opt zile, femeile nu au voie sa spele rufe, pentru a nu tulbura apa. Cei care pastreaza ritualurile specifice acestei sarbatori mananca piftie si grau fiert pentru spor in casa.
Botezului Domnului (Boboteaza) si sarbatoarea de astazi, a Sfantului Ioan Botezatorul, incheie sirul sarbatorilor de Craciun si An Nou, vestind primavara si Pastile.
Sfanta Vecernie la catedrala ploiesteana

Vecernie si sfanta priveghere s-au savarsit aseara la catedrala ploiesteana ce poarta hramul Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul Inaintemergatorul Domnului. Prefatand liturghia ce va fi inchinata astazi marii sarbatori in prezenta Preasfintitului Ciprian, episcop vicar al Patriarhiei Romane, soborul de preoti, alaturi de parintele paroh Aurelian Frusinoiu, au binecuvantat „arthosele”- painile aduse prinos la astfel de mari praznice crestine – pe care le-au impartit la final credinciosilor.
R.ENE


La Apostolache – traditionalul “botez al cailor”
„Botezul cailor” – traditie care, la Apostolache se confunda cu ideea de un nou an, cu mai mult rod si belsug. Dupa slujba religioasa, de la Manastirea din comuna, un alai format din 10 cai, tinuti in darlogi de tineri imbracati in costume nationale a poposit la nou-construita troita care-i reprezinta pe Sfintii Mihail si Gavriil, care a fost sfintita de preotul Ion Alexandru. La ceremonie au asistat aproape 1000 de localnici, carora li s-a impartit, in sticlute, pe care erau lipite iconite, apa sfintita. De la festivitate, organizata ca in fiecare an de Biserica, Caminului Cultural si Primarie n-au lipsit tuica si prajiturile. Darnic ca la fiecare astfel de momente, edilul comunei, Mihail Bratu a contribuit, personal, cu 20 de cozonaci.