Ignorand sfatul medicului,


OAMENII AU AJUNS SA IA MEDICAMENTE ZILNIC, CA PE BOMBOANE




interviu cu dr. Carmen Boescu, medic primar interne

– Doamna doctor, a devenit o moda ca oamenii sa ia medicamente fara a mai consulta medicul, atat pentru o banala durere de cap, cat si daca sufera de diverse afectiuni grave. Cat de des intalniti pacienti care au avut sau au acest obicei ?
– Zilnic. In acelasi timp, ori de cate ori intru intr-o farmacie, aud clientii spunand: dati-mi ceva impotriva durerilor de ureche, dati-mi ceva impotriva durerilor de stomac, de cap etc. Adesea, farmacistul le elibereaza medicamentele cerute si nu am auzit vreunul trimitandu-i la medic pentru a lua reteta. Doar ii intreaba daca produsele solicitate sunt pentru copii sau adulti. Apoi farmacistul sau asistentul de farmacie ii da clientului medicamentele pe care le considera potrivite, eventual pe cele mai scumpe, fiindca interesul lui este sa aiba profit. E foarte rau ca se intampla asta. In strainatate, se elibereaza fara reteta doar suplimentele nutritive si vitaminele. Or, eu, anul trecut, am primit in garda pacienti care incercasera sa se sinucida cu pastile. Asta nu inseamna ca le-au procurat tot de la farmacie?
– Ce simptome prezinta pacientii care au abuzat de medicamente ?
– Unii se intoxica din cauza lor. Au greturi, varsaturi, alergii, reactii anafilactice severe – adica li se umfla fata, se sufoca. Acestea din urma pot duce si la deces.
– Care sunt cele mai frecvente medicamente administrate de pacienti fara sfatul medicului si cat de periculoase pot deveni, in asemenea conditii ?
– Antibioticele. Din pacate, luate prea des, acestea duc, cel mai frecvent, la aparitia candidozelor de diverse tipuri: bucale, digestive, genitale. Este vorba despre afectiuni provocate de o ciuperca, ce sunt foarte greu de tratat. Altii inghit multe analgezice. Dar administrate constant, fara sfatul medicului, ele pot duce si la insuficienta renala. Totusi, unii le iau zi de zi, ca pe bomboane, mai ales pentru dureri de cap. Antiinflamatoarele sunt, de asemenea, administrate foarte des, de catre cei cu dureri reumatice. Utilizate excesiv, acestea pot duce la hemoragie digestiva. Multi s-au obisnuit sa inghita si sedative, pentru ca nu pot dormi, si astfel, devin dependenti de ele. La moda este, in prezent, Xanax. Cel mai bine ar fi, insa, ca persoanele respective sa consulte un psihiatru. Nu este nici o rusine sa apeleze la medicul specialist, daca au probleme cu sistemul nervos. Nu inseamna ca sunt nebune. Iar medicii de familie sunt primii care ar trebui sa le explice acest lucru.
– De ce credeti ca tot mai multi incearca sa se vindece singuri, cu ceea ce gasesc in farmacii ?
– Din lipsa educatiei sanitare. Oamenii trebuie sa inteleaga, insa, faptul ca medicamentele nu trebuie luate la intamplare. Ele pot ameliora anumite simptome, dar in acelasi timp, pot face rau. Medicul recomanda produsele farmaceutice si in functie de varsta pacientului, de eventualele boli pe care le mai are. De asemenea, multi nu stiu ca unele medicamente nu trebuie combinate. Dar cel mai important este ca orice persoana sa aiba o relatie apropiata cu medicul de familie si sa-l consulte ori de cate ori are o problema de sanatate.