Maria BOGDAN
_____________________________
O institutie este bine pusa la punct in momentul in care cel care i se adreseaza ii intelege functionarea. Din acest punct de vedere, structurile in teritoriu ale Ministerului Agriculturii nu indeplinesc aceasta conditie. 16 ani s-au caznit diversi ministri sa recompuna sistemul si ideea este ca el, astazi, e tare imprastiat. In loc sa-l adune, si acum ministerul creeaza servicii, compartimente si directii care sa raspunda cerintelor UE, de reasezare a agriculturii.
Haideti sa vedem ce avem intr-un judet: avem Directie Sanitar-Veterinara si Politie Sanitar-Veterinara; avem Directie Agricola pentru Dezvoltare Rurala; avem Inspectorat pentru controlul calitatii semintelor; avem inspectorat fitosanitar; agentie de plati si interventii; avem Oficiul judetean pentru consultanta agricola; avem Agentie Regionala Sapard, la Targoviste; avem Oficiul de selectie si reproductie a animalelor; avem tot felul de asociatii profesionale; avem Oficiul pedologic etc. Nu am reprodus denumirile corecte, fiindca fiecare compartiment a primit nume greoaie, cu mofturi europene si nici nu credem ca am citat toate aceste noi structuri. Si mai rau este ca ele sunt raspandite in tot orasul, ba chiar si pe langa: pe Strada Postei, pe Strada Anton Pann, la Palatul Administrativ, in Cartierul Nuci, la Blejoi etc. Omul care ar vrea sa deschida o afacere de profil innebuneste pana da buna ziua la toate aceste usi.
Din acest punct de vedere, sistemul nu este accesibil, nu s-a simplificat. Dimpotriva. Si vor mai trece probabil cativa ani pana cand cineva se va gandi sa adune sub aceeasi caciula tot ce inseamna institutie care are de-a face cu agricultura. Pana o va scutura de surplusuri, pana o va curata, incat mecanismele de functionare sa fie simple. Deocamdata, persista senzatia de sistem frant.