Cifra nu include si turismul la negru
In anul trecut, circa 140.000 de turisti au vizitat statiunea Sinaia, conform estimarilor Centrului de Informare si Promovare a Turismului (CIPT) din localitate. Statistica vizeaza unitatile inregistrate legal, necuprinzand si partea de turism la negru practicat de localnicii care inchiriaza camere. Bineinteles, cifra ar creste considerabil daca s-ar lua in calcul si persoanele care aleg aceasta varianta mai ieftina, dar si plina de riscuri.
De altfel, oficial, statiunea dispune de circa 4600 de locuri de cazare la hoteluri si 2000 la pensiuni si vile, majoritatea unitatilor fiind clasificate cu 2 sau 3 stele, confortul ajungand pana la 5 stele.
CIPT a facut si bilantul turistilor care au apelat la serviciile pe care le ofera institutia infiintata cu doi ani in urma de Consiliul Local Sinaia. Astfel, in 2005, Centrul a furnizat informatii la peste 6.500 de persoane, dintre care 4.100 de straini i-au trecut pragul, ne-a declarat Raluca Botezatu, consilier in cadul institutiei. Ce vor turistii sa afle ? In primul rand, tinand seama ca ponderea o detin strainii, vizitatorii vor sa stie cum pot ajunge la castelele Peles si Pelisor, precum si la Manastirea Sinaia, si ce pot vedea la aceste principale obiective culturale ale statinii. Un mare interes exista si in ce priveste partiile, scolile de schi, starea vremii. Strainii mai vor sa afle informatii despre statiunile din vecinatate – Brasov, Poiana Brasov, Cheia, Slanic, despre Romania, in general, cautand inclusiv excursii organizate in zona si posibilitati de agrement. Din pacate, Valea Prahovei – ca si celelalte zone turistice romanesti – este cu totul deficitara la aceste ultime doua capitole, strainii plangandu-se nu atat de calitatea servicilor, ci de faptul ca se cam… plictisesc in statiunile montane romanesti.
Dan DIMACHE