Maria BOGDAN
Ca si Adrian Nastase, Dinu Patriciu e o piesa grea. Amandoi sunt superbogati si nume de referinta in partidele din care fac parte. Primul si-a capatat celebritatea din politica si a lasat impresia ca functiile importante pe care le-a ocupat sunt cele care i-au adus, in taina, si matusile Tamara pe tava, facandu-l, dintr-o data, un ins foarte bogat. In afara de ferma de la Cornu – iar agricultura stim ca n-a facut inca mosieri in Romania – familia Nastase n-a avut si nu are vreo firma consacrata, care sa-l fi facut pe liderul PSD si o figura cunoscuta in lumea oamenilor de afaceri. Al doilea si-a legat faima de grupul Rompetrol, grup care a crescut precum cozonacul, si poate tocmai din acest motiv, al expansiunii rapide, au aparut si suspiciunile. Dar si dosarele la Procuratura. Abia dupa ce este om de afaceri Patriciu e si lider de filiala de partid. Intamplator sau nu, de filiala PNL exact la noi, in Prahova.
Consecintele asupra fiecaruia dintre cei doi si asupra partidelor din care vin vor fi, deci, diferite. Adrian Nastase e posibil sa moara din punct de vedere politic. E greu de presupus ca, reinstalat in fruntea PSD, va mai putea aduce social democratia in inimile celor care vedeau in PSD salvatorul Romaniei sarace. Dar trecerea pe linia moarta nu se datoreaza moralitatii sale tarzii, ci grupurilor reformatoare din PSD, cele care vor semna cat de curand bilete de voie si altor insi cu tinicheaua coruptiei de coada – Hrebenciuc, Miron Mitrea, Vanghelie etc. Pe de alta parte, Nastase a avut si are in PSD adeptii sai si e posibil ca indepartarea sa sa insemne cateva alte rupturi, fortate si de incrancenarea acestora cu tinerii TSD, nepervertiti inca de forta banului. Problema cea mare in PSD nu este, insa, Nastase, ci Mircea Geoana, care n-a demonstrat pana acum ca este un lider puternic, capabil sa magnetizeze masele. Iar PSD are nevoie de o asemenea figura pentru a redeveni ceea ce a fost. Daca Nastase – asimilat cu necinstea si ciocoismul de moda noua – va fi readus insa in prim planul vietii de partid, PSD poate sa-si aduca si preotul si lumanarea.
Cu Patriciu, lucrurile stau altfel. El nu va suferi pentru pierderea unei functii destul de subtirele in PNL – poate doar colegii din partid, din Prahova, sa boceasca un pic plecarea temporara a celui mai potent, financiar, liberal din judet – si nici ca om de afaceri nu-l deranjeaza ruptura de conjunctura cu partidul. Lucrurile se complica doar in masura in care in dosarele lui vor aparea si alti penelisti – vezi prietenia cu Tariceanu. Prezenta lui Patriciu nu aduce si nu ia voturi. El nu este o figura emblematica a PNL, care sa cutremure partidul daca dispare. Asa ca gestul sau de autosuspendare nu inseamna nimic pentru PNL. Asta daca nu vor aparea o serie de miscari in frontul liberalilor adormiti – Catarama si Stoica, de exemplu – care sa-l lege pe Tariceanu de Patriciu si atunci chiar ca vor fi probleme.