In traditia crestina, 20 decembrie este Ziua Ignatului sau Ziua taierii porcului, sarbatoare romaneasca autentica, ce s-a pastrat pana azi in satele prahovene. Taranii cred ca un porc ramas neinjunghiat in aceasta zi nu se va mai ingrasa. Cine nu are porc in ograda trebuie sa taie orice alt animal sau macar o pasare, pentru ca a vedea sange de Ignat este, dupa traditie, obligatoriu. Se spune ca, in ajunul sarbatorii, porcul isi viseaza cutitul sau se viseaza pe sine purtand margele rosii la gat. De asemenea, in unele locuri, cu sangele porcului, satenii fac semnul crucii pe fruntea copiilor, ca sa fie sanatosi tot anul. La taiatul porcului se spune ca nu e bine sa participe cei milosi pentru ca animalul va muri greu, iar carnea nu va mai fi gustoasa. Daca in inima porcului se afla sange inchegat, e semn ca stapanul va avea noroc de bani in anul care vine. Untura de porc negru se foloseste la vindecarea unor boli. Sfintita de Boboteaza, in vechime, era folosita la ungerea mortilor, despre care se credea ca vor deveni strigoi. Daca splina porcului are o grosime uniforma, e semn ca iarna va fi grea. Daca doar la capete este mai groasa, inseamna ca iarna va fi aspra doar la inceputul si la sfarsitul sezonului rece. Daca va fi umflata la mijloc, inseamna ca, in miezul iernii, vor fi geruri naprasnice. Anul acesta este, insa, si ultimul in care se va mai pastra traditia. De la anul,in ajunul aderarii Romaniei la UE, porcii vor fi sacrificati dincolo de orice obicei autohton, dupa normele europene. Cum va mai fi Ignatul atunci, vom vedea.
R.ENE