Carnea de porc s-ar putea scumpi de anul viitor, daca taxa vamala pentru importuri va fi de 20%, asa cum prevede Codul Vamal. Reprezentantii industriei carnii au cerut Ministerului Agriculturii sa adopte un regim vamal care sa nu provoace scumpirea mezelurilor si a carnii. Procesatorii de carne sustin ca o taxa de cel mult 5%, nu se va reflecta in costul final al produselor din carne. Ei atrag atentia ca, daca decizia finala privind taxa vamala va fi cea prevazuta de Codul Vamal, carnea de porc se va scumpi chiar in preajma sarbatorilor. Daca la 1 ianuarie vama creste, preturile se vor majora aproape cu acelasi procent cu care se va majora taxa vamala. Influenta in pret va fi sigur la carne de 20%, iar in produsele noastre de 13 – 14% . Vom tine cont si de propunerea consiliului pe produs si de punctul de vedere al Uniunii Europene vizavi de aceste taxe. Cat priveste evolutia pretului la carnea de porc in preajma Craciunului, aceasta depinde in mare masura de decizia privind aplicarea taxelor vamale pentru importuri. In acelasi timp, pe acest fond au aparut micii comercianti de magazine care speculeaza momentul, marind un pic preturile. Potrivit conducerii Asociatiei Romane a Carnii, in magazine, carnea s-a scumpit cu 5 pana la 10 procente.