Nervul sciatic are cel mai lung traseu in organismul uman, asigurand functionarea musculaturii gambelor, coapselor, articulatiilor si pielii membrelor inferioare. Durerile numite popular „de sciatica” isi au originea de cele mai multe ori in afectiuni ale coloanei vertebrale sau in discopatii, dar pot fi provocate si de o ranire a nervului sciatic, de unele boli infectioase, tulburari de metabolism, obezitate, inflamatii ale articulatiei soldurilor.
Aceste dureri pot avea manifestari, localizari si evolutii diverse. Pot porni de la sezut, trecand pe partea dorsala a coapselor si mergand pana jos, la gambe sau pana la laba piciorului. Poate aparea o senzatie de amorteala pe traseul nervului sciatic sau o hiperestezie cutanata (pielea este dureroasa chiar si la o simpla atingere). Pentru calmarea durerilor se recomanda baie generala cu urzici. Pentru aceasta se pun la inmuiat in cinci litri de apa 200 de grame de urzici uscate. Dupa 12 ore, amestecul se incalzeste, se strecoara si se toarna in apa de baie. Nivelul apei din cada nu trebuie sa depaseasca zona inimii bolnavului, iar acesta va sta in sezut. Durata baii este de 20 de minute. La iesirea din apa, suferindul nu se va sterge cu prosopul, ci va imbraca un halat gros si va sta in pat, sub plapuma, cel putin o ora, pentru a transpira.
Alt remediu consta in masaje zilnice ale regiunilor dureroase cu ulei de sunatoare, preparat astfel: intr-o sticla se introduc flori si muguri de sunatoare si se completeaza cu ulei de floarea-soarelui presat la rece, care sa acopere plantele. Se pune apoi sticla la caldura timp de trei saptamani, pana ce uleiul capata o culoare rosiatica, dupa care se poate folosi.