Doua pietre de moara in vistieria Ploiestiului

dialog cu primarul Emil Calota

– Domnule primar Emil Calota, suntem la sfarsitul lui 2005, iar in ultima sedinta a Consiliului Local Ploiesti – asa cum ar fi fost normal – nu a fost pus in discutie, pentru adoptare, bugetul pe anul viitor. Este pentru prima data, in ultimele mandate cand municipalitatea ploiesteana paseste in anul care vine fara buget. Care sunt motivele acestei situatii?
– Intr-adevar, la sfarsit de an aveam aprobat bugetul pe anul urmator. Si aceasta regula a fost confirmata si de catre legislativul ploiestean, intre anii 2001 si 2004. Anul acesta, in conformitate cu prevederile legale, Consiliul Local Ploiesti nu poate adopta propriul buget inainte de adoptarea celui national, ori a celui de la nivel judetean. Pentru ca, in ambele bugete exista sume si cote de echilibrare care sunt repartizate cu destinatie precisa catre consiliile locale. Ca urmare, suntem in intarziere din cauza faptului ca bugetul statului a fost aprobat si publicat in Monitorul Oficial abia in data de 19 decembrie. In conformitate cu legea, dupa 45 de zile de la aceasta data, vom alcatui si vom da spre dezbatere publica bugetul pentru 2006. Pentru adoptare, se va introduce in sedinta ordinara a legislativului local din luna ianuarie.
– In acest caz, activitatea municipalitatii, in 2006, nu porneste cu un handicap, mai ales in cazul investitiilor?
– Nu, pentru ca programul investitiilor din 2006 a fost aprobat saptamana trecuta, in ultima sedinta a Consiliului Local Ploiesti. Oricum, cel mai important capitol din buget – de dezvoltare urbana – se finanteaza separat, din creditul bancar contractat in acest an. In context, tin sa precizez ca pentru 2006, bugetul local va avea doua componente importante: cea de dezvoltare urbana – de care am vorbit mai sus, si partea de functionare normala a orasului, respectiv servicii publice, invatamant, sanatate, asistenta sociala; plus, bineinteles, functionarea aparatului propriu al Consiliului Local si al Primariei Ploiesti.
– Autoritatile ploiestene termina anul cu datorii?
– La nivelul bugetului local pe anul 2005 nu exista datorii, decat cele istorice. Si anume, acea datorie nedreapta catre Termoelectrica, de 250 de miliarde de lei vechi echivalentul unor subventii determinate de sistemul de furnizare a energiei termice catre populatie. Acesti bani urmeaza sa-i platim, reesalonat, pana in 2008.
– O datorie care atarna ca o piatra de moara…
– Intr-adevar, executia bugetara a municipiului Ploiesti pastreaza, inca, doua pietre de moara din cauza realitatii obiective a orasului: 1 – sustinerea financiara a serviciului de furnizare de caldura si apa calda pentru cele 62.000 de apartamente din oras, si 2 – sustinerea serviciului de transport public in comun si cea a venitului minim garantat.
Nicoleta DUMITRESCU