EUROPACATE DE FETE BISERICESTI

Mai daunazi, am aflat din scrisul unor confrati gazetari, ca procurorii din DNA – aia cu anticoruptia – si-au bagat nasul si printre fete bisericesti de pe plaiuri moldave. Adica, vezi Doamne si pazeste-ne, intre slujbasi de-ai Tai, din Episcopia Romanului si Husilor, si-a bagat Dracu coada pe care zornaiau arginti. Si asta, tocmai acum cand iata, aflam din sondaje, ca totusi romanii au frica lui Dumnezeu si recunosc deschis ca au cea mai mare incredere in lacasurile sfinte; 85% dintre noi credem in nepatarea institutiei numita Biserica, in timp ce administratia noastra cea de toate zilele nu-si gaseste vreun loc intr-un clasament al increderii populare.
Ca urmare, situatia din episcopia mentionata ma surprinde cu atat mai mult cu cat fiecare dintre noi stim – si chiar ne indemnam aproapele – ca-i bine sa faci ce zice popa si nu ce face el! Spusele lui sunt pildele Domnului dar despre faptele trimisilor Sai pe Pamant mai este de vorbit deoarece nu toti fac ce spune… legea!
Asadar, se pare ca mintile sfintiilor lor moldovene au cam fost furate de culoarea euroilor, caci cele doua, trei, cinci sute de mii de lei neaosi – palmati pe la botezuri, cununii si inmormantari – nu mai au demult semnificatii lumesti. E-adevarat insa, ca o numire intr-un post bisericesc, o hirotonire, un transfer dintr-o parohie, in alta, sau mai sus spre protoierii sau episcopii – caci despre mitropolii nu am curajul sa vorbesc – nu se compara cu…”Isaia dantuieste…” sau „Te lepezi de Satana?” Dar aceasta nu inseamna ca trebuie sa te manjesti sau sa manjesti pe altul cu zeci de mii de euro deoarece, ca orice ban care este ochiul Dracului, de aceasta data ei sunt adevarate europacate! La judecata de apoi, in fata Celui de Sus, buzunarele vesmintelor, prin largimea lor, ii vor da de gol pe acei preoti care le-au indesat cu euro, iar iertarea nu-si va mai gasi loc in ele, oricat de largi s-ar dovedi.
Leon CHIRILA