Tariful la energie electrica va fi majorat, incepand cu 1 ianuarie 2006, cu 1,85 la suta din cauza cresterii preturilor la combustibili fosili, informeaza Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energetic (ANRE). Potrivit ANRE, majorarea a fost atenuata de productia de energie electrica din surse hidro si urmeaza sa fie aplicata uniform la toate categoriile de consumatori.  

OMC elimina subventiile pentru exporturile agricole pana in 2013

Cele 149 de tari membre ale Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) au adoptat oficial un acord de compromis Nord-Sud, care prevede eliminarea subventiilor pentru exporturile agricole pana in 2013 si mentine deschisa calea pentru adoptarea in viitor a unui acord general de reducere a tarifelor vamale in toata lumea.
Dupa sase zile de negocieri intense desfasurate sub presiunea manifestatiilor de protest ale opozantilor antiglobalizare, toate delegatiile au adoptat, in unanimitate, o declaratie finala care relanseaza negocierile cuprinse in asa-zisul „ciclu Doha”, la doi ani dupa ce Conferinta ministeriala a OMC de la Cancun (Mexic) a esuat in urma opozitiei vehemente intre tarile bogate si cele sarace.
Acordul a fost posibil datorita solutiei de compromis negociata in cursul noptii de sambata spre duminica de directorul general al OMC, Pascal Lamy. Acordul stabileste data de 30 aprilie 2006 drept data pana la care trebuie eliminate subventiile acordate in prezent de tarile bogate pentru exporturile de produse agricole, una dintre revendicarile cele mai importante ale tarilor in curs de dezvoltare. De asemenea, tarile dezvoltate se angajeaza ca incepand din anul 2008 sa importe, fara taxe vamale si fara cote, cel putin 97 la suta din produsele exportate de tarile cel mai putin dezvoltate. In plus, varianta finala a acordului propune si eliminarea subventiilor la exportul de bumbac, un subiect sensibil pentru SUA si producatorii africani de bumbac, incepand cu anul 2006.

22,5 milioane de euro pentru electrificarea caii ferate din Romania

Reprezentantii Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si ai societatii Electrificare CFR au semnat un acord de imprumut in valoare de 22,5 milioane de euro pentru modernizarea retelei energetice feroviare.
Proiectul vizeaza achizitia unor echipamente si instalarea echipamentelor pentru patru centre de electrificare, achizitia a opt vehicule de intretinere, precum si servicii de consultanta pentru supervizarea instalarii echipamentelor. Imprumutul va acoperi in proportie de suta la suta costurile eligibile ale proiectului, Guvernul Romaniei urmand sa aloce si el 4,2 milioane de euro.
Imprumutul acordat de BERD va fi rambursat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), intr-o perioada de 12 ani din care patru ani este perioada de gratie.
Proiectul va fi implementat de Electrificare CFR, o subsidiara a Companiei Nationale de Cai Ferate CFR SA, infiintata in 2004 pentru a superviza mentenanta, instalarea si reabilitarea infrastructurii de distributie care asigura energia electrica necesara retelei energetice feroviare.
Aproximativ o treime din reteaua feroviara a Romaniei, 10.700 kilometri, este electrificata, majoritatea echipamentelor electrice datand din anii 1970, ceea ce conduce la costuri ridicate pentru mentenanta acestor echipamente.