“Zi de teren”- scuza doctorilor care pun bolnavii pe drumuri

Nu oricand te imbolnavesti ajungi la medicul de familie! Daca nu este pe teren, sigur medicul acorda consultatii (tocmai in acea zi!) gravidelor, copiilor sau bolnavilor cronici, insa nu si tie, iar asistenta sa, de cele mai multe ori indiferenta la problemele bolnavilor, are grija sa iti stavileasca avantul. Cand in sfarsit poti, conform orarului afisat, sa patrunzi in cabinetul medicului de familie, descoperi ca taman atunci lipseste. La Ploiesti, vineri este o adevarata aventura sa gasesti un medic de familie la cabinet. Cei mai multi au, simplu, “zi de teren”, insa sunt destui medicii care lipsesc de la program, din diverse motive, cate o ora – doua, chiar mai mult. Lucru care se intampla, adesea, si in timpul saptamanii. Asa ca, resemnat, ori astepti o alta zi pentru a ajunge la medic, ori apelezi la camera de garda a celui mai apropiat spital.
Sunt multi asiguratii care se plang de medicii lor de familie, ba de programul lor, ba de felul in care sunt tratati. Cu toate acestea, foarte putini sunt cei care ii reclama forurilor superioare pentru ca “o fac degeaba!” sau “se supara dom’ doctor, si apoi e mai rau!” Scenariul de mai sus nu este inventat.
Prin verificari tematice, dar si intamplatoare, in doar doua luni, corpul de control al Casei de Asigurari de Sanatate Prahova a descoperit destule ilegalitati in sistemul sanitar, atat la nivelul cabinetelor medicilor de familie, dar si al stomatologilor, in farmacii etc.
Cei mai multi medici de familie (cateva zeci) s-au ales doar cu “mustrare”, pentru ca se aflau la prima abatere. Alte disfunctionalitati constatate sunt legate de modul in care sunt completate biletele de trimitere pentru ambulatorii, spitale sau investigatii paraclinice, dar si al retetelor gratuite si compensate. Medicii surprinsi ca au lipsit de la cabinet, nerespectand programul de lucru stabilit, au platit… din salariu. Numai in septembrie si octombrie, patru medici de familie prahoveni (din Breaza, Filipestii de Padure si Ploiesti) au primit amenzi de trei sau patru milioane de lei vechi.
Daca asiguratii ar sesiza CAS in legatura cu calitatea nesatisfacatoare a serviciilor primite in spital, ambulatoriu, cabinetele medicilor de familie si in farmacii, cu siguranta numarul abaterilor vor scadea.