* Primarul si medicul din Targsoru Vechi au fost amendati cu 45 milioane de lei, pentru neglijenta
* Directorul DSVSA – plecat in strainatate

Saptamana trecuta, la Strejnic (Targsoru Vechi), au fost gasite, printre gunoaiele de la marginea comunei, 15 pasari moarte. Alerta si teama: sa fie vorba despre gripa aviara ? La fata locului se deplaseaza – cu oarecare intarziere, spun unii – reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare si Siguranta Alimentelor (DSVSA) Prahova. Fara directorul institutiei, plecat in strainatate. Un buldozer rade totul, de pe o suprafata de 2.000 mp, iar pentru analize sunt prevalate probe. Se lasa si cu amenzi: 25 milioane de lei trebuie sa scoata din buzunar primarul, 20 – medicul veterinar din zona. De ce se fac vinovati cei sanctionati ? Ne spune directorul executiv adjunct al DSVSA, Liviu Bulaceanu: „Primarul, prin lege, este obligat sa asigure ecarisarea (curatirea) teritoriului. Or, el a lasat de izbeliste zona, creand astfel un potential focar de infectie”. Care-i vina medicului? „Ca nu a sesizat institutia noastra despre modificarea starii de sanatate la pasarile din Strejnic” (L. Bulaceanu).
Concluziile, dupa analizele efectuate la Ploiesti: leziuni de pseudopesta aviara. Pentru certificare, au fost trimise probe si la Bucuresti. Ce inseamna acest lucru ? „Ca nu este nici pe departe vorba despre gripa aviara. Pe de alta parte, boala se poate transmite de la pasare la pasare. In plus, pe ea se poate grefa holera. Aparitia acesteia a fost cauzata de nevaccinarea pasarilor”, ne-a prezentat, succint, diagnosticul, directorul Bulaceanu. Intrebat daca exista riscul aparitiei, si-n alte localitati, a unor astfel de focare, interlocutorul nostru ne-a mai precizat: „Da, de ce sa ne ascundem de pe deget. Este perioada in care mai pot aparea boli de sezon, cum le numim noi. Important este sa fim sesizati imediat ce apare un astfel de caz. Noi avem inspectorii nostri pe teren, dar fara concursul localnicilor si, nu in ultimul rand, al primariilor nu putem preveni si combate cu maxima operativitate”.
* * *
Obligatiile primarilor sunt de a incheia contracte de ecarisare a comunelor. Au fost atentionati si asupra acestui lucru. Ultima „somatie” – in urma cu doua saptamani, cand edilii din comunele prahovene au luat din nou cunostinta despre faptul ca trebuie sa puna la punct contractele amintite. S-a miscat ceva ? „Sa spunem, cu indulgenta, ca ar fi 10 localitati care au facut acest lucru. In celelalte, nici urma de asa ceva”, ne-a precizat interlocutorul nostru.
Atributiile medicilor veterinari – de a sesiza orice modificare a starii de sanatate a vietuitoarelor din ograda. Nu in ultimul rand, de a le vaccina. Mai ales ca, recent, s-a incheiat si a patra campanie desfasurata la nivel de judet. Care este situatia in Prahova ? Inca nu se stie, dar „vechile reticente ale satenilor, in a cheltui 3.000 de lei pentru o seringa de unica folosinta ne indreptatesc sa credem ca nu s-a realizat acest lucru in proportie de suta la suta”.
Fl.TANASESCU