Primaria Campina isi clarifica erorile de informare

Dupa ce ziarul Prahova a semnalat, intr-un articol aparut pe 15.11.2005, cu titlul „Minciuni sau erori grosolane la Primaria Campina ?”, faptul ca reprezentantii administratiei locale au transmis presei date eronate, institutia respectiva ne-a trimis un drept la replica, semnat de primarul Horia Tiseanu si de directorul economic Gheorghe Ecaterinescu, in loc sa incerce sa rezolve problemele interne semnalate de publicatia noastra. Aratam, in acel articol, ca datele furnizate de Primarie, in doua comunicate de presa, la solicitarea cotidianului Prahova, pur si simplu se bateau cap in cap. Intr-unul dintre documente se preciza ca numarul de contribuabili persoane fizice platitori de impozite pe teren este 16.332, iar in celalalt – 14.722. Apoi, eram informati ca numarul de contribuabili persoane juridice platitori de taxa auto este ba de 275, intr-un comunicat, ba de 2.773 – in celalalt. Daca ar fi fost numai aceste date eronate, am fi fost inclinati sa credem ca e vorba doar despre o eroare nepremeditata, insa ne-am schimbat perceptia atunci cand am fost informati ca toate restantele la plata impozitelor si a taxelor locale, la bugetul Campinei, sunt de 2 miliarde de lei vechi, iar in al doilea document se afirma ca numai un datornic, Exfor Bucuresti, are restante de 2,7 miliarde de lei. Iata ceva ce seamana a intoxicare, o chestiune de natura sa arate ca Primaria Campina realizeaza foarte bine colectarea taxelor si a impozitelor locale. Or, lucrurile nu stau deloc asa.
Ei bine, cum scriam, edilii considera ca, in loc sa-si faca ordine prin propria „ograda”, rezolva deficientele trimitandu-ne un drept la replica jignitor, in care autorul, cel care semneaza aceste randuri, este acuzat de „neintelegerea unor termeni fiscali” , „lipsa de comunicare”, „necunoastere a domeniului”, „superficialitate”, „confuzii” in elaborarea textului. Reactie tipica. Daca eroarea ne apartinea, am fi recunoscut-o franc si ne-am fi cerut scuze. Insa, judecati si dumneavoastra mai departe.
In dreptul la replica, se dau urmatoarele explicatii:
I. „14.722 reprezinta numarul de cazuri de titularii (sic!) pe teren ocupat cu constructii”, iar „16.332 reprezinta nr. de cazuri de platitori impozit pe teren proprietate, (…) ce include si terenurile cu constructii”.
II. „Daca in prima informare au fost trecute ca numar de cazuri 2.773 autovehicule inregistrate fiscal, in cea de-a doua s-a trecut numarul de agenti economici 275 ce platesc taxa auto pentru cele 2.733 cazuri de impunere auto”.

Domnule Horia Tiseanu, domnule Gheorghe Ecaterinescu, chiar ne luati drept fraieri ? Uitati ca suntem in posesia celor doua comunicate, emise, in decurs de numai o saptamana, de institutia dumneavoastra ? Ati folosit aceeasi formulare, in ambele documente, adica „numarul de contribuabili persoane fizice existent in municipiu este”, respectiv „contribuabili persoane fizice platitori”. Formulari similare ati folosit si in cazul persoanelor juridice. Nu vorbim cu totii aceeasi limba romana ? Tineti seama de ea, va rugam, macar in actele oficiale, stampilate si semnate de dumneavoastra ! Nu publicam, din nou, ca dovada, facsimile din documentele pe care le-am prezentat in articolul initial, numai pentru ca spatiul tipografic este pretios si credem ca cititorii nostri merita sa-l utilizam intr-un mod mult mai eficient.
In ceea ce priveste cea de-a treia neconcordanta, am primit pur si simplu o justificare aiuritoare. „In evidenta statistica pentru activitatea curenta folosim in cazul restantei la agentii economici, diferentierea acesteia si a restantierilor pe urmatoarele stadii fiscale de executare: – societati comerciale in faliment, dizolvare – societati comerciale in lichidare judiciara (…) – societati comerciale in executare silita. In cazul SC Exfor SA, incadrata la prima raportare in categoria societatilor comerciale in lichidare judiciara (…) a fost declarata in faliment-dizolvare”. Ce vor sa spuna aceste fraze alambicate ? Ca Primaria Campina ignora banii pe care ii datoreaza bugetului local exact cei mai „grasi” datornici, cei care sunt executati prin instanta sau au fost declarati falimentari.
Domnilor, noi v-am cerut sa ne spuneti care sunt datoriile la buget. Dumneavoastra, insiva, scriati asa: „Situatia restantelor la persoanele juridice la data 21.10.2005 este – Exfor Bucuresti 272.304 RON”. Pe cine incercati sa duceti ? Iar daca firma ar fi fost declarata in faliment si n-ati reusit sa recuperati un banut din datoria mentionata, de ce trebuie ascunsa de cunostinta campinenilor ?
Una peste alta, dincolo de insinuarile si de incercarea de a fugi de raspundere, apreciem, totusi, initiativa Primariei Campina – desi materializata sub forma unui drept la replica deplasat – de a clarifica niste erori de informare, a caror sursa a fost chiar institutia in cauza.
D.DIMACHE