Conform unui Barometru de opinie realizat, de Fundatia pentru o Societate deschisa – dat publicitatii ieri, marea majoritate a romanilor sunt profund nemultumiti de performantele Guvernului Tariceanu. Procentul celor nemultumiti il depaseste cu mult pe cel al celor multumiti de activitatea Executivului.
Domeniile in care performantele Cabinetului Tariceanu sunt percepute ca fiind cel mai putin multumitoare sunt sanatatea, locurile de munca si nivelul de trai. Pentru fiecare dintre acestea, 79% dintre repondenti s-au declarat nemultumiti sau foarte nemultumiti de activitatea Guvernului. In toate domeniile se inregistreaza cresteri ale nemultumirii populare fata de luna mai a acestui an.
De asemenea, mai mult de jumatate dintre repondenti considera ca de la venirea la putere a Guvernului actual, in Romania nu s-au inregistrat progrese in ceea ce priveste protectia sociala (61% spun ca a ramas la fel si 22% ca s-a inrautatit), situatia economica a tarii (a ramas la fel 57%, s-a inrautatit 24%) si coruptia (51%, respectiv 22%).
Cei mai multi dintre locuitorii Romaniei sunt nemultumiti si de activitatea Guvernului, a Justitiei si a Politiei in lupta impotriva coruptiei, in timp ce Presedintele si mai ales mass-media primesc mai multe aprecieri pozitive in acest domeniu.

Alianta D.A. – si Traian Basescu scad in preferintele electoratului

Conform Barometrului, daca duminica viitoare ar fi organizate alegeri, Alianta PNL-PD ar castiga cu 43%, iar Traian Basescu ar fi ales presedinte cu 53%. Fata de sondajul realizat de FSD in luna mai, si Alianta, si Traian Basescu au scazut in preferintele de vot ale electoratului.
In cazul unei intrebari deschise privind intentia de vot – fara lista de partide – 32% dintre repondenti indica Alianta D.A., 11% – PD si 8% – PNL.
Urmeaza in optiunile electoratului PSD cu 30%, PRM cu 12%, UDMR cu 4% si PC cu 1%. Restul partidelor obtin mai putin de un procent. Doar 54% dintre repondenti au indicat un partid sau alianta politica.
Numarul relativ mare al alegatorilor care raspund PD sau PNL indica faptul ca in momentul de fata Alianta D.A. nu este perceputa ca o forta politica unitara de catre electorat.

Partidele au cea mai redusa cota de incadrare

Institutiile autohtone care inspira cea mai inalta incredere romanilor sunt Biserica si Armata, cu 78%, respectiv 70% aprecieri pozitive. Mass-media se bucura de asemenea de increderea unei parti insemnate a populatiei, cu un plus pentru televiziune, care beneficiaza de 53% opinii pozitive, fata de numai 41% in cazul presei scrise.
Partidele politice sunt considerate cele mai putin de incredere institutii, cu 82% aprecieri negative. In partea de jos a clasamentului increderii gasim cam toate institutiile care sunt responsabile cu administrarea tarii, Parlamentul avand 79% opinii negative, Guvernul 70%, functionarii publici 66%, tribunalele 64% si Politia 59%.
Perceptiile despre diferitele organizatii apartinand societatii civile (sindicate, organizatii caritabile si umanitare, organizatii ecologiste, organizatiile de femei) sunt in general impartite, cu o nota mai slaba pentru sindicate, care inregistreaza mai mult de jumatate aprecieri negative.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentCarnagiu pe sosele
Articolul următorCa la noi