„Daca cineva pretinde ca un inspector de-al meu i-a cerut spaga, il rog sa ne intalnim direct la Parchet”

declara Bogdan Nica – directorul Directiei de Sanatate Publica Prahova

Dezvoltarea unei afaceri cinstite depinde, fireste, nu doar de abilitatea intreprinzatorilor de a se adapta cerintelor economiei de piata, ci, indirect, si de ajutorul institutiilor statului, in sensul imbunatatirii mediului economic, pe masura competentelor lor. Iata de ce, asa cum ne-am propus la inaugurarea rubricii de fata, am solicitat unor agenti economici sa ne raspunda la intrebarea: „Ce asteptati, concret, de la Directia de Sanatate Publica Prahova, astfel incat mediul economic sa devina cat mai atractiv?”.
* Fabioara Ionescu – director SC Ciocarlia SA Ploiesti: „In cazul unitatilor cu profil de alimentatie publica, legea prevede sa ai spatii separate pentru depozitarea pestelui, a carnii, branzeturilor, materiilor prime etc. Insumate, acestea ocupa 50-60 la suta din totalul spatiilor detinute chiar de restaurante cu staif. Apreciez ca DSP ne-ar putea, eventual, sprijini prin solicitarea Ministerului Sanatatii de a modifica legislatia, in sensul de a permite restrangerea spatiilor speciale, in favoarea celor destinate efectiv clientilor, publicului consumator”.
* Lucian Dumitrescu – director SC Incaf – Frigoriferul Ploiesti: „Majoritatea inspectorilor vin in control cu intentia clara de a scoate chitantierul. Acest lucru nu mi se pare normal, decat in situatia in care abaterile sunt grave. In celelalte cazuri, mi s-ar parea normal ca intre inspector si reprezentantul firmei sa aiba loc un dialog constructiv, bazat pe un respect reciproc. Chiar daca, sa zicem, am gresit undeva, firesc ar fi sa-mi arate, sa ma consilieze cum pot intra in legalitate. Altfel, amenzile mai rau ne indarjesc”.
Fata de respectivele sugestii, am avut un dialog cu Bogdan Nica – directorul Directiei de Sanatate Publica Prahova (in foto), care, mai intai, ne-a precizat:
– Intr-adevar, unii patroni considera exagerat numarul spatiilor pentru depozitarea separata a alimentelor si a produselor alimentare. Ma refer, mai ales, la cei care au mostenit spatii vechi, care nu se pot incadra intocmai in prevederile legale. Pe undeva, ii inteleg. Totusi, si dansii trebuie sa inteleaga ca pastrarea produselor alimentare in aceleasi conditii de refrigerare, ar face ca riscul pentru sanatatea clientilor sa fie mult prea mare. Ca atare, daca agentului economic ii lipseste unul dintre aceste depozite, nu-i inchid unitatea, ci ii dau un termen pentru conformare. Rastimp in care omul mai face profit si, ulterior, se poate extinde. De altfel, multe dintre obiectiile inregistrate de la clienti, inclusiv de genul celor amintite aici, speram sa fie solutionate de noua lege a sanatatii publice, in curs de promulgare. Un lucru este cert, insa: propunerile comerciantilor nu pot face rabat de la normele europene in domeniu, care sunt batute in cuie.
– Dar despre comportamentul arogant al unor inspectori sanitari, ce ne puteti spune, domnule director?
– In 90 % dintre situatii, va asigur ca primul control intr-o unitate nu este insotit, automat, de amenda. Fie se propun remedieri, fie se da un nou termen de control, pentru intrarea in legalitate. Daca, insa, dau peste o situatie de risc, trec la amenzi chiar din prima vizita. Pentru ca, sa recunoastem, de bunavoie se conformeaza foarte putini. Dar situatii de genul celor pomenite de dumneavoastra pot fi intalnite in cel mult 5% dintre controalele curente. Deci, cazul descris de directorul Incaf mi se pare unul izolat si, in acelasi timp, regretabil. Asta nu ma impiedica sa-l verific.
– Veti verifica si subalternii care si-au facut un obicei din a cere felurite atentii, obicei de care se plang diversi patroni?
– De cateva luni, de cand ocup aceasta functie, am primit diverse sesizari/contestatii legate, in principal, de cuantumul exagerat al unor amenzi. Si, in buna parte, oamenii au avut dreptate. Nimeni, insa, nu m-a sesizat, verbal sau in scris, ca inspectorul X sau Y ar fi pretins diverse foloase necuvenite. Tocmai de aceea ii sfatuiesc pe cei care detin informatii de acest gen, sa ne intalnim direct in biroul procurorului sef judetean, caci sunt primul interesat sa-mi fac ordine in propria ograda.
Dumitru CONSTANTIN