Acesta a fost mesajul pe care au tinut sa-l transmita conducerii Inspectoratului Scolar Prahova lideri sindicali din scolile ploiestene care au umplut, ieri, in jurul orei 11.00, holul institutiei. Fara a fi un protest programat, s-a dorit sa se reafirme nemultumirile pe care le au cadrele didactice si decizia de a continua greva, considerandu-se inacceptabila oferta facuta de guvern. In acelasi timp, a fost si o tatonare a pozitiei inspectorului scolar general, care dincolo de calitatea sa de profesor, are, intai de toate, o responsabilitate privind intregul sistem de invatamant. Faptul ca in calitatea sa de manager al invatamantului prahovean inspectorul general Gheorghe Matei a subliniat faptul ca s-a ajuns la limita la care recuperarea orelor pierdute de elevi devine dificila i-a facut pe reprezentantii profesorilor sa concluzioneze ca nu sunt dispusi sa se achite de indatoririle profesionale pana nu vor primi drepturile salariale care considera ca li se cuvin.


L.R.

Profesorii vor primi, maine, un verdict de la tribunal

Judecatorii Sectiei a VIII-a pentru conflicte de munca a Tribunalului Municipiului Bucuresti a respins exceptia de nulitate introdusa in aceeasi zi de federatiile sindicale din invatamant in procesul intentat de Ministerul Educatiei si Cercetarii impotriva grevei pe care au declansat-o profesorii si a fixat un nou termen pentru vineri. Sindicalistii au contestat calitatea noului ministru al educatiei, Mihai Hardau, de a semna chemarea in judecata la data la care aceasta a fost inaintata instantei, respectiv vineri, 11 noiembrie. Potrivit sindicalistilor, ministrul, care fusese numit in functie doar cu o zi inainte, era la acea data inca prefect al judetului Cluj, decizia de numire intrand in vigoare abia luni, 14 noiembrie, la trei zile de la publicarea in Monitorul Oficial, in aceeasi zi in care a fost deschisa si actiunea in instanta. Sindicalistii spun ca la termenul de vineri vor mai introduce si alte exceptii, pe care insa nu au vrut inca sa le dezvaluie. Pana vineri, greva va continua si tot pentru aceeasi zi sindicalistii au anuntat organizarea unui miting in Piata Revolutiei din Capitala, cu incepere de la orele 11.00.

Functionarii publici amana actiunile greviste

Programata sa inceapa ieri, greva generala a functionarilor publici apartinand Aliantei sindicale „Sed Lex” se amana. Liderul acesteia, Vasile Marica, a declarat ca s-a decis ca protestele sa fie suspendate, timp de doua saptamani, pentru a facilita negocierile cu Guvernul. Acesta a tinut sa atentioneze, insa, ca „in situatia in care negocierile se vor bloca, suntem gata sa intram in greva chiar mai devreme”.
Alianta „Sed Lex” reuneste peste 51.000 de functionari publici din administratiile financiare, directii de munca, vami, statistica, protectia consumatorului, garda de mediu.


La randu-le, si liderii Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratia Publica Locala – care reuneste functionarii publici din primarii – au renuntat la greva de avertisment, programata pentru vineri dimineata. Si asta din acelasi motiv: demararea negocierilor cu reprezentantii Guvernului. Printre revendicarile la care membrii celor doua organizatii sindicale tin cu orice pret sunt: cresterea salariilor cu 50 la suta, anul viitor; finalizarea modificarilor pachetului legislativ privind relatiile de munca – respectiv Legea contractelor colective de munca si cea a conflictelor de munca: adoptarea unui sistem de tip cariera pentru avansarea in functie; acordarea tichetelor de masa.