Dupa ultimul pact incheiat intre liderii PNL si PD,
„ESTE POSIBIL SA MAI APARA DIVERGENTE INTRE PARTIDELE NOASTRE”
apreciaza deputatul Horia Toma, purtatorul de cuvant al Filialei Prahova a PNL
– Domnule deputat, presedintii PNL si PD au stabilit ca toate opiniile din cele doua partide sa fie discutate, in prealabil, in conducerea Aliantei D.A. Nu este un fel de a vi se pune pumnul in gura?
– Nu. Din punctul meu de vedere, cel putin pe termen mediu, PNL si PD vor fi in Alianta si trebuie sa facem tot ceea ce este posibil pentru a o pastra. Aceasta deoarece de ruperea ei ar profita, cum am mai spus, doar PSD.
– A contribuit Alianta la afirmarea PNL?
– Este greu de evaluat o asemenea problema. Daca lucrurile nu au mers in directia dorita de noi, aceasta situatie isi are sorgintea in tot ceea ce inseamna actiune guvernamentala; iar premierul este liberal, dupa cum se stie! Aceasta situatie nu trebuie, insa, extrapolata la relatiile din ADA.
– Dar cat de mult credeti ca a influentat PD imaginea PNL?
– Va rog sa acceptati ca nu pot comenta un asemenea aspect.
– De ce ar trebui ca, pentru problemele importante, sensibile, din Alianta D.A., sa fie consultat presedintele Traian Basescu?
– Aici lucrurile sunt, intr-o anumita masura, relativ simple. Atat ADA, cat si candidatul Traian Basescu au mers, in campania electorala, pe un program unic – acela al aliantei celor doua partide. Presedintele nu a avut un alt program, specific, al sau. Ca urmare, este firesc ca, in anumite privinte, el sa fie consultat ca presedinte care si-a asumat acest program al ADA. Pe de alta parte, lucrurile tot astfel s-au petrecut si in celelalte guvernari cand presedintele tarii a fost consultat de guvernul aflat in functie; asa a fost si pe vremea lui Ion Iliescu, si a lui Emil Constantinescu, si asa va fi cat vom merge cu acest sistem constitutional semiprezidential.
– Dupa intelegerea de duminica noaptea dintre liderii PD si PNL, sunteti convins ca nu vor mai fi dispute in Alianta?
– Este greu de facut o prognoza; intr-o coalitie, astfel de lucruri sunt, oarecum, inerente. Deci, este posibil sa mai apara divergente intre partidele noastre dar trebuie sa manifestam dorinta si vointa comune de a pastra si a merge pe un program coerent. Eu nu pot gira acum, faptele celor din conducerea partidelor noastre. Sa nu uitam insa, ca lucruri asemanatoare au existat si in precedentele guverne, indiferent ca au fost ale unui singur partid sau ale mai multora. M-as referi la apelativele „prostanacul” si „arogantul” pe care presa le-a intors pe toate fetele, le-a exploatat si au influentat astfel, imaginea unui partid.
Leon CHIRILA