„SEFII CAMERELOR PARLAMENTARE POT DOAR SA INTARZIE LEGILE”

– Domnule deputat, in opinia dv, hotararea Curtii Constitutionale referitoare la schimbarea regulamentelor celor doua Camere parlamentare este constitutionala?
– Vom discuta acest aspect in grupul nostru parlamentar din Camera. Dar, in ce ma priveste, cred ca din moment ce Curtea Constitutionala spune ceva, nimeni nu mai comenteaza. Asta este! Deci, am auzit si eu respectiva hotarare si nu o pot comenta.
– Sunt obiective din programul de guvernare care nu au fost indeplinite din cauza celor doi presedinti ai Camerelor?
– Nu. Dar cred ca, in anumite situatii, proiectele de legi trec mai greu prin Camere deoarece acestea sunt patronate de presedinti care nu fac parte din spectrul puterii. Si as da exemplu situatia petrecuta la vremea modificarii regulamentelor si ma astept la aceeasi situatie acum, la adoptarea bugetului pe anul 2006.
– Ati putea mentiona macar o lege care nu a fost adoptata ca urmare a procedurilor conduse de presedintele Camerei Deputatilor?
– Nu este vorba despre o lege anume. In fond, la adoptarea legilor functioneaza un mecanism democratic, cu vot secret sau nu – in functie de caracterul legilor (constitutionale, organice sau ordinare) – si nu se pune problema ca din cauza unuia sau altuia dintre deputati legile nu trec. Este vorba despre votul majoritatii. Presedintele, insa, poate prelungi procedura adoptarii unei legi retrimitand-o la comisii sau reprogramandu-i dezbaterea. Atat, deoarece, pana la urma, presedintele are doar un singur vot pe care-l poate exprima.
– Domnule deputat, ca medic, puteti sa-mi spuneti daca cumva nu va plac ochii presedintilor Camerelor parlamentare?
– Sincer sa fiu, mie imi sunt simpatici. Personal nu am probleme cu ei si, ca atare, nu-mi sunt antipatici.
Leon CHIRILA